Barış Arslan

*Batman’ın 60 yıllık kulübüne tanıklık eden eski futbolcu İsmail Baysal, 70’li yıllardaki Petrolspor ve eski futbolcuların özverisini anlatıyor. 1969 Yılına kadar Batman’da bir takım vardı. O’da Petrolspor’du. Sonradan kurulan Batman Gençlik, Yeşiltepe ve Beşirispor, 1. Amatör kümede petrol kentine tarih yazdıran takımlardı. İşte o nostalji fotoğraflar.

1970’TE PETROLSPOR

Batman’da futbolda tam 50 yıl önce tarihin yazıldığı emektar TPAO sahasında unutulmayan üç futbolcudan hatıra bir kare. Diyarbakırlı kaleci Mahmut Şimşek, Diyarbakırlı Nurettin Ekmekçi ve İsmail Baysal’ın üzerinde ‘TP’ yazılı forması ile objektiflere böyle tebessümde bulunmuşlar. O dönemde Site Gençliği ve Batmanlı futbolseverler, Kırmızı-Beyazlı ekibin maçlarına akın ederdi. Petrolspor’da forma giymek bir ayrıcalıktı. İşte ‘Nerede o eski Petrolspor’ dedirten tarihi bir kare.

NE SPORCULAR YETİŞTİ

Yıl 1981. Kısa bir süreliğine kapatılan TPAO’nun ‘Petrolspor’u yeniden yapılanıyordu. O dönemler takımın başında Antrenör Müjdat Demir vardı. Uzun yıllar Kırmızı-beyazlı ekipte kaptanlık yapan tecrübeli futbolcu İsmail Baysal’dı. İşte 38 yıl önce Kırmızı-beyazlı ekibin yeni yapılandığı dönemdeki Batmanlılardan oluşan ilk 11: “(Ayaktakiler) İsmail Baysal, merhum Veysi Olgun, Feridun, Hayrettin Aktan, SP İl Başkanı ve kaleci Mehmet Fırat ve Hidayet Eren. (Oturanlar) Necdet Fırat, Yaşar Sessiz, Sani, Hayrettin Gülmez ve Siirtli Sait.”

BÜYÜK TAKIMLARA TRANSFER

1971-72 Futbol sezonuna güçlü bir kadro ile giren Batman’ın en eski spor kulübü Petrolspor’du. Takım kaptanlığını eski antrenör merhum Muzaffer Koyuncu yapıyordu. O dönemler Kırmızı-Beyazlı takımda forma giyen İsmail Bağdu ve Silvanlı Vahit, Denizlispor’a transfer olmuştu. İşte o efsane takımın ilk 11’i: “(Ayaktakiler) Ünal, İsmail Bağdu, Muzaffer İnağ, İsmail Baysal, Süleyman Güç, Rasim Baysal ve Muzaffer Koyuncu. (Oturanlar) Abit Geyik, Abidin İnsel, Nihat Tan ve Haris Geyik.” O kadrodan önemli simalar şimdilerde aramızda yok.

ELAZIĞ’TAN YUVAYA DÖNÜŞ

1967 Yılında Batman Gençlik’te forma giyerken Batman Petrolspor’a transfer olan İsmail Baysal, 1974-75 sezonunda Elazığspor’a transfer oldu. Elazığ’ın 2. ve 3. Lig’de mücadele ettiği yıllarda üç sezon forma giyen Baysal, Mersin İdman Yurdu’ndan transfer teklifi aldığı halde yuvaya dönüş yapmıştı. 1979 Yılında Kırmızı-Beyazlı ekibe dönüş yapan Baysal, Petrolspor’da uzun süreyle kaptanlık yapan futbolcuydu. İşte Baysal’ın, Elazığspor formasıyla bir maç öncesinden Elazığ stadındaki hatıra bir karesi.

Editör: TE Bilişim