Barış Arslan

*Batman’ın ünlü sanatçılarından Yılmaz Kurt, İstanbul’un yolunu tuttuğunda Gar gazinosunda sahneye çıkarken, Batmanlı hayranları o’nu yalnız bırakmazdı. Yine 70’lı yıllarda komşu il Diyarbakır’a gelen Yılmaz Güney’i görmek için Batmanlı hayranları, unutulmaz sanatçının fayton turunu dondurmuştu. Şafak Mahallesi’ndeki eski otogar, kimleri yolcu etmedi ki. O güzelim yeşil görünümlü oto gar yeri de şimdi betonlaştı. İşte unutulmayan nostalji kareler.

İSTANBUL’DA BATMANLI SANATÇI

Yıl 1985. İstanbul Gar Gazinosunda sahnenin as solistlerinden Yılmaz Kurt’u, Batmanlı hayranları yalnız bırakmazdı. Batman’ın tanınan simalarından Selahattin Özçelik’in de aralarında bulunduğu bir grup Batmanlı cümbüş ustası Kurt’u, Gar gazinosunda dinlemeye giderken hatıra fotoğrafı da çekmişti. İşte şimdi aramızda olmayan unutulmaz sanatçı Kurt, Batman’dan konuğu olan bir grup Batmanlı birlikte.

 BU KARE KOMŞUDA ÇEKİLDİ

Yıl 1970. Ünlü sinema sanatçısı Yılmaz Güney ve Nebahat Çehre, bir film çekimi için Diyarbakır’daydı. Güney’i Batman’daki hayranları görmek için Diyarbakır’a gitmişti. O tarihlerde Diyarbakır’ın Dağkapı bölgesinde faytonla şehri turlayan Güney ve Çehre’yi, o dönemin Batmanlı eski bir fotoğrafçı böyle görüntülemişti.

O OTOGAR KİMLERİ KONUK ETMEDİ Kİ!

Burası Şafak Mahallesi’ndeki eski şehirler arası oto gar. Batman’ın merkez nüfusu 100 binlerde iken kentin oto garı bir başkaydı. Uçak seferlerinin olmadığı dönemlerde uzun yolculuğa çıkanlar, soluğu şehirler arası otogar’da alırdı. Asker uğurlamaları, kutsal topraklara gidenlerin uğurlandığı o etrafı yeşil görünümlü oto gar tarihe karıştı. 30 yıl öncesinde bir ailenin asker uğurlama töreni objektiflerimize böyle yansımıştı. Şimdilerde o eski oto gar’ın yeri de betonlaştı.

NEREDE O TANKER-KAMYON KUYRUKLARI

Burası Batman-Hasankeyf karayolu. Karayolları Şubesi’nden Akça (Tilmiz) köyüne kadar uzanan ham petrol yüklü tankerlerin yanı sıra Irak’a yük getiren kasalı kamyonlar da kurdukları seyyar yakıt depolarıyla Batman’a yakıt getirirdi. Bir dönemler Batman-Hasankeyf karayolunda kurulan seyyar yakıt istasyonları yüzlerce kişiye istihdam alanı açmıştı. İşte 90’larda Batman-Hasankeyf karayolunda tanker-kamyon kuyruğundan bir fotoğraf.

Editör: TE Bilişim