Barış Arslan

1960’lı Yılların sonunda Batman’ın ortasında bir Ulu cami minaresi vardı. Şehir merkezindeki yapıların çoğu yarı beton yarı kerpiç evler dikkat çekiyor. Geçmişteki parti liderleri, Belediye’ye konuk olurdu. Belde ile Gültepe Mahalleleri arasındaki örnek konutlar şimdilerde çok katlı apartmanların gölgesinde kaldı.

BİR ULU CAMİİ MİNARESİ VARDI

Yıl 1968. Bu fotoğrafın çekildiği tarihte Batman kent merkezinin ortasında görülen tek minare Ulu caminin. Petrol şehrinin çekirdeğini oluşturan İluh’tan çekilen bu karede görülen binaların çoğu yarı betonarme yarı kerpiç konumda. Çok katlı apartmanın olmadığı o yıllarda kent merkezinde eski camii Ulu Camii idi. Ve o dönemde kentin tek minaresi de eski camiye aitti.

BATMAN’I SEVEN LİDERDİ

Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, Batman’ı seven bir liderdi. 1990 öncesi de sonrası da bölge gezilerinde petrol şehri unutmayan Özal, dönemin Batman Belediye Başkanı Ataullah Hamidi’nin projelerine tam destek verirdi. 1992 yılının Mayıs ayında Belediye hizmet binasını açan merhum Özal’ın yanında eski ANAP Batman İl Başkanı Muhittin Hamidi ile eski Belediye Başkanı Ataullah Hamidi, objektiflerimize böyle yansımıştı.

ERBAKAN BELEDİYE’DE

Uzun yıllar siyasette de olan Başbakan Yardımcılığı yapan Necmettin Erbakan, 1995 yılında Batman Belediyesi’ni ziyaret ettiğinde büyük bir ilgiyle karşılaşmıştı. Dönemin Belediye Başkanı merhum Salih Gök’ün, makamında ağırladığı merhum Erbakan, Batman’a olan sevgisini anlatmıştı. Erbakan, Belediye’den çıkarken bu karesi de arşivimizde saklı kaldı.

BELDE’NİN ÖRNEK EVLERİYDİ

Batman’ın son yıllarda hızla gelişen ve büyüyen semtlerinden biri de Belde Mahallesiydi. Belde’nin örnek konutları yapılırken, etrafta tek bir bina yoktu. Şimdilerde o konutlar, çok katlı apartmanlı konutların gerisinde kaldı. İşte 1989 Yılında yapımı tamamlanan Belde semtinin örnek konutlarından bir kare.

Editör: TE Bilişim