Barış Arslan

*1957 Yılında kurulan petrol kentinin ilk meydanı Cumhuriyet’in dört bir yanı değişti. Bir dönemler şehrin son bölümü olan Çamlıtepe’nin etekleri şimdilerde apartman doldu. Batman’ın emektar doktor ve lokantacısı Hasankeyf, girişinde SHP eski lideri Erdal İnönü’yü karşılamıştı. İşte Batman’dan eskiye dair farklı kareler…

ŞEHRİN İLK ALANI

Burası petrol şehrinin ilk alanı. 1957 Yılında Batman’ın ikinci Kaymakamı merhum Altay Kancaal, o dönemlerde petrol kentine kazandırdığı alana ‘Cumhuriyet’ adını vermişti. Yıl: 1991. Genel nüfus sayımında sokağa çıkma yasağının uygulandığı gün. O bir dönemlerin kalabalık meydanında in-cin top oynuyor. 27 Yıl öncesinde tarihi alanda; Kazım Usta lokantası, Türkiye İş Bankası, Ziraat Bankası ile 1’inci Noter o meydanın bir sembolü gibiydi. Şimdilerde o eski meydanın dört bir yanı değişti.

BURADA ÇAMLITEPE DOĞDU

Burası Çamlıtepe Mahallesi’nin etekleri. Batman Barajı sulama kanalının geçtiği Çamlıtepe, son dönemlerde kentin modern semtlerinden birine dönüştü. 2000’li Yıllardan sonra kentin hızla kaydığı Çamlıtepe ve Gültepe, çok katlı apartmanlarla kentin modern semtlerine dönüştü. Batman Barajı kanalı kazıldığı dönemlerde Çamlıtepe semtinde tek bir yapı yoktu.

HASANKEYF HATIRASI

Yıl 1987. Dönemin SHP eski Genel Başkanı merhum Erdal İnönü’yü bekleyenler arasında SSK Hastanesi eski uzmanlarından Dr. Fırat Kızılkaya, Abdullah Kaya ile Kazım Usta lokantası sahiplerinden Kazım Başalak’ın aralarında bulunduğu grup, objektiflerimize böyle yansımıştı. Hasankeyf girişindeki o eski simalardan bazıları şimdi aramızda yok.

BATMAN GARI’NDA TARİHİ GÜN

Burası 80 yıllık Batman DDY Gar’ı. Kara trenle Batman’a yolculuk yapan Hürriyet Gazetesi treni, böyle karşılanmıştı. O tarihi karşılamada büyük bir kalabalık gar’a akın etmişti. Hürriyet Gazetesi’nin geçmiş  arşivi ile DDY sergisi, Batman’da yankı uyandırmıştı. İşte Batman DDY Gar’ında iz bırakan tarihi bir kare.

Editör: TE Bilişim