Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Batman’ın hızla değiştiğini gözler önüne seren kareleri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Petrol şehrinin yeni semtleri, eski mahallelerin etrafını kale gibi sardı. İşte Batman’ın farklı kareleri…

BU SİMAYI TANIDINIZ MI?

Bu kare 1982 yılında çekildi. Bu güzergah ise Aydınlıkevler ile Yeni Mahalle arasındaki cadde. Üç tekerlekli aracı süren isim ise şimdilerde 44 yaşındaki Batman Sebze ve Meyve Komisyoncular Sitesi Başkanı Abit Taymur. Aracın içinde oturan ise Taymur kardeşi Beşir Taymur. Yılların ne kadar çabuk geçtiği gösteren bu fotoğrafın çekildiği yer de hızla değişti.

30 YIL ÖNCE BATMAN RAFİNERİSİ

TÜPRAŞ Batman Rafinerisi, 30 yıl önce bir başka güzeldi. TCC ünitesi petrol kentinin sembolüydü. 1970 ila 1980’li yıllara kadar kentin elektrik ihtiyacını da karşılayan Batman Rafinerisi idi. Özelleştirildikten sonra eski ünitelerin çoğu kapatılınca şehrin o figürü olan TCC ünitesinin kulesi de kaldırılınca, Türkiye’de ilk rafinerinin manzarası da geride kaldı.

BURASI 2000 İŞ MERKEZİ

Batman eski Belediye binasının yerine yapılan 2000 İş Merkezi dönemin Valisi İsa Parlak ve bazı yöneticilerin katılımıyla açılmıştı. Tam 19 yıl önce yapılan iş merkezi kentin gözde binalarındandı. Açıldığında tüm katları dolan ve zemin katının da giyim mağazalarından oluşan eski iş merkezi Cumhuriyet caddesine ayrı bir görünüm kazandırmıştı. İşte 2000 iş merkezinin açılışından bir fotoğraf.

DDY ÜST GEÇİDİ YOK ARTIK

DDY Batman Garı’nın alt geçidi üstünde de bir zamanlar üst geçit vardı. Yağışlı havalarda su baskını sonucu geçit vermeyen peronda üst geçit de yayalar için alternatif yoldu. Yaşlılar üst geçit de çıkmakta zorlanınca o demir köprü sonradan kaldırıldı. Yıllar öncesinden Batman’a gelen Hürriyet Gazetesi trenini karşılamaya gelenler, peron üstündeki üst geçitte treni böyle karşılamışlardı.

Editör: TE Bilişim