Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

Bir dönemler ulaşımın önemli adreslerinden olan eski otogardaki firmalardan Petrol otobüs firması, Kamil Koç ve Oto Şark gibi firmalarla yarışırdı. İlçe döneminde çektiği fotoğraflarla adından söz ettiren Kemal Tapan’ın askerlik dönemindeki kareleri ile Akyürek mahallesindeki gençlerin futbol takımı 1960’lı yılların başında kurulmuştu. İşte Batman’ın sararan karelerden bir kesit daha…

ESKİ OTOGAR’DA PETROL FİRMASI

Burası; şimdi ki SGK Batman İl Müdürlüğü hizmet binasının olduğu yer. 1990 Yılına kadar ‘İlçe’ otogarı olarak hizmet veren alanda dönemin ünlü ‘Petrol otobüs firması’ vardı. O eski garda otobüslerin tavanına bırakılan yük ve eşyalar, iple bağlanırdı. Batman’dan otobüsle İstanbul’a giden bazı yolcular, uzun yolculuğa çıkan otobüslerin önünde hatıra fotoğrafı çekerdi. İşte 1985 yılında Batman’ın eski İlçe oto garında Petrol firmasına ait otobüsün önünde objektiflere poz veren Batmanlı 3 sima.

BATMANLI OKTAY ÜSTEĞMEN

Batman Lisesi ilk mezunlarından Kahraman Oktay, 1971 yılında Hava Harp okulunu kazanıp ‘Üsteğmen’ olmuştu. Oktay’ın yakın arkadaşı fotoğrafçı Kemal Tapan’dı. İstanbul’da askerlik yapan Oktay ve Tapan, hafta sonları bir araya gelirdi. 1972 Yılında Batman’ın tanınan ailelerinden Oktayların, üsteğmen olan ferdi Kahraman ile Tapan’ın, İstanbul hatırası. Kahraman Oktay, emekli olduktan sonra İzmir-Dalaman’a yerleşti. Tapan ise 90’lardan sonra başkentin yolunu tuttu.

AKYÜREK’TE FUTBOL TAKIMI

1960’lı Yılların başında kurulan Akyürek Gençlik futbol takımında, dönemin petrol işçilerinin çocukları forma giyerdi. Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nün futbol stadının henüz yeni kurulduğu dönemlerde, Akyürek eski muhtarı merhum Ahmet Günbattı ile TPAO emeklisi Ümit Avcı’nın da forma giydiği Akyürek Gençlikspor eski futbolcularından oluşan onbir.

ÜMİT YAMAÇ’IN KURDUĞU DERNEK

Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki Yardımsevenler Derneği, bir dönemler kentin aktif derneklerdendi. İlçe döneminde dargelirli öğrencilere kırtasiye ve giyim yardımı sağlayan Dernek, kırsaldaki öğrencilerin de yardımına koşardı. Başkanlığını TPAO eski Batman Bölge Müdürü Mehmet Yamaç’ın eşi Ümit Yamaç’ın yaptığı Site Yardımlaşma Derneği’nin yönetiminde  Sosyal İşler eski şefi merhum Çetin Yıldırım ve diğer ünite müdürlerinin eşleri ile güvenlik amiri merhum Sadi Özbeden ve fotoğrafçı Kemal Tapan da yer alıyordu. Kentin eski derneği tam 26 yıl önce kapatıldı.

Editör: TE Bilişim