Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*1997-98 Eğitim öğretim sezonunda ÖSS sınavlarında ilk 15 ‘İl’ arasına girmeyi başaran Milli Eğitim’in İdareci kadrosu parmakla gösteriliyordu. 55 Yıl önce Batman’ın 2’inci caddedeki İş Bankası bitişiğindeki Japon pasajının yerinde kerpiçten yapılı binalar vardı. Batman merkez köylerindeki tarihi konaklar, ilgisizlikten tarih oldu. Bir dönemler yaptığı yatırımlarla adından söz ettiren işadamı merhum işadamı Bozo Özdemir’in Seyitler Mahallesi’nde kurduğu tuğla fabrikası, 1990’lı yılların başında Özel sektörün ilk yatırımıydı. İşte Batman Çağdaş’ın sararan birkaç karesi daha…

BURASI 60’LI YILLARIN 2’İNCİ CADDESİ

Yıl 1964. Burası Batman’ın işlek caddelerinden olan 2’inci cadde. Şimdi ki Japon pasajının olduğu yer; kerpiç yapılardan oluşuyordu. Dönemin fotoğrafçı ailesi olarak bilinen Tapan ailesinin açtığı fotoğraf stüdyosu da Japon pasajının yeriydi. O dönemlerde Batman Site Ortaokulunda eğitim-öğretim gören Kemal Tapan (ortada) sınıf arkadaşlarından Türkiye Petrolleri emeklisi Osman Can ile İstanbul’da yaşamını sürdüren Nurettin Bayam’ın, tam 55 yıl önce ikinci cadde de çektikleri hatıra kare, petrol şehrinin bu sürede nasıl geliştiğini gözler önüne seriyor.

MİLLİ EĞİTİM’İN 20 YIL ÖNCE KADROSU

Tecrübeli eğitimci Fazıl Kardaş’ın İl Milli Eğitim Müdürlüğünü yaptığı Batman’da 1997-98 eğitim öğretim sezonu, eğitimin parlak dönemiydi. Etkinliklere dönemin Milli Eğitim Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürleri tam kadro katılırdı. Emekli paşa Vahdettin Bereceli, Emniyet Müdürü Tahir Bayındır, dönemin Milli Eğitim şube Müdürleri Fesih Yener, Selahattin Şimşek ve Süleyman Manap’ın da aralarında bulunduğu protokol, Atatürk Kapalı spor salonundaki etkinliklerde objektiflerimize böyle yansımıştı.

TARİHİ KONAKLAR ‘TARİH’ OLDU

Bir dönemler Batman’ın merkez köylerinde tarihi konaklar vardı. Burası şimdilerde Batman’la birleşen Tilmerç Mahallesi. 1987 Yılında iki katlı eski konağı onaran bir köylü, ne anıların yaşandığı o betonarme binayı tadilattan geçirmişti. Şimdilerde kent merkezinin modern semtlerinden birine dönüşen o tarihi konak da ‘tarih’ oldu. Eski konaklar bir bir yıkıldı.

KENAR SEMTTE İLK YATIRIMDI

Yıl 1991. Batman’ın tanınan iş adamlarından merhum Bozo Özdemir, şehrin ‘kenar mahallesi’ olarak bilinen Seyitler semtine ilk tuğla fabrikasını kazandırmıştı. Batman’ın ilk Valisi Temel Koçaklar ile eski Emniyet Müdürü İsmail Bardakçı da özel sektörün ilk yatırım yaptığı yatırımdı. İşte 27 yıl önce Batman’ın ilk tuğla fabrikaları arasında yer alan merhum Bozo Özdemir’in tesisinden bir kare.

Editör: TE Bilişim