Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Batman’ın ilk SSK İl Müdürü Mehmet Sevgili idi. Sason ilçesinin Yücebağ beldesinin ikinci Belediye Başkanı Nuri Bozkurt’tu. 1999 Yılında dönemin Valisi Temel Koçaklar ile çalışan eski İl Genel Meclis üyelerinin bir bölümü aramızda yok. Tarihi ilçe Hasankeyf, bahar mevsiminde yüzlerce öğrencinin akınına uğrardı. İşte petrol kentinin dününe dair birkaç kare.

SSK’DA İLK MÜDÜRDÜ

1990’lı Yıllarda Batman’ın SSK İl Müdürü Mehmet Sevgiliydi. O dönemlerde Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nde 5000’i aşkın işçi çalışıyordu. SGK ile ilgili değişiklikleri Sevgili, ünite müdürlerine anlatırdı. Daha önce adı ‘SSK’ olan Sosyal Güvenlik Kurumu’nda Sevgili, uzun yıllar hizmet ettikten sonra Gaziantep’e atanmıştı. İşte 1992 yılında TPAO Bölge Müdürlüğü’nde SSK’nın düzenlendiği etkinlikten bir kare.

YÜCEBAĞ BELDESİNDE İLK ARAÇ

1990’da ‘Belde’ olan Batman’ın Sason ilçesine bağlı Yücebağ beldesinde, ikinci Belediye Başkanı Nuri Bozkurt’tu. Yokluklar içindeki Belediye’ye ilk araç alan Başkan Bozkurt, eski model arızalı otobüsü çalıştırmak için Batman Küçük Sanayi Sitesi’nde adeta karargah kurmuştu. Belde sakinlerinin Batman’a ucuz yolculuk yapabilmek için otobüs satın alan eski Başkan Bozkurt, arızalı araç yüzünden aracı sefere sokamamıştı. İşte 1993 yılında Bozkurt, Belediye’ye satın aldığı ilk otobüs önünde objektiflerimize böyle poz vermişti.

ESKİ İL GENEL MECLİS ÜYELERİ YOK

Yıl 1999. Dönemin Valisi Temel Koçaklar, Özel İdare Müdürlüğü’nün ilk binasında eski İl Genel Meclis üyeleriyle bir arada. O eski Genel Meclis üyelerinden bazıları şimdi aramızda yok. Kimi hayata veda etti, kimi ise aktif siyasetten uzaklaştı. O karedeki eski il genel meclis üyelerinden ikisi ebediyete göçtü. Eski Vali Koçaklar, toplantı öncesinde Meclis üyeleriyle sohbet ederdi. Gündemdeki konuları masaya yatırırdı. Tam 20 yıl öncesinden il genel meclisi toplantısından bir kare.

LİSELİLERİN HASANKEYF HATIRASI

Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf, bahar aylarında liseli öğrencilerin akınına uğrardı. Daha çok Nisan ve Mayıs aylarında Hasankeyf’e ilk yolculuğu, liseli öğrenciler yapardı. Okul yöneticileri ile tarih öğretmenlerinin eşliğinde antik kentin yolunu tutan öğrenciler, şimdilerde kapatılan kale yolunda gittikleri Hasankeyf’te, tarihle iç içe ders işliyordu.

Editör: TE Bilişim