Barış Arslan

*Batman’ın en gözde bulvarı 1990’lı yılların başında tenha bir yerdi. EML okulu önünde görünmez kazalar yaşanırdı. Bir dönemler geçimlerini tütünden sağlayan binlerce üretici, tütün piyasasını açmaya gelen dönemin Tekel’den sorumlu Devlet Bakanı Nazif Kurt’u karşılamak için kuyruk oluşturdu. Salon sayının yetersiz olduğu dönemlerde İl Koordinasyon Kurulu toplantıları Özel İdare toplantı salonunda olurdu. İşte şehrin dününden çarpıcı kareler.

BU GÜZERGAH ÇOK DEĞİŞTİ
Şimdilerde petrol şehrinin kalabalık güzergahına dönüşen Turgut Özal bulvarının girişi sayılan EML diye bilenen Batman Mesleki ve Anadolu lisesi önü, bir dönemler yük kamyonlarının park alanıydı. Bu karenin çekildiği yer ise şimdi ki Mado tesislerinin önü. O dönemler Batman’da ne Mado ne de Migros gibi marka mekanlar vardı. İşte o dönemde motosikletli bir sürücünün hayatını kaybettiği trafik kazasının ardından trafik ekiplerinin olay yerinde yaptığı incelemeler objektiflerimize böyle yansımıştı.

TÜTÜNCÜLER, BAKAN’I BÖYLE KARŞILAMIŞTI
Burası eski Tekel Yaprak Tütün İşletme Başmüdürlüğü tesisleri. Yıl 1994. Dönemin Tekel’den sorumlu Devlet Bakanı Nafiz Kurt, tütün piyasasının açılışı için Batman’daydı. Dönemin il yöneticileri ile tütüncüler, Bakan Kurt’u karşılamak için Tekel tesislerine akın etmişti. Tütün üreticileri, o dönemde tütüne iyi başfiyat veren eski Bakan’la tokalaşmak için adeta kuyruk oluşturmuştu. Bakan merhum Kurt’un, Batman’daki eski Tekel tesislerindeki gezisinden geride bu kare kaldı.

BURASI ATATÜRK PARKI KAVŞAĞI
1995 Yılına kadar Turgut Özal bulvarı Atatürk parkı kavşağı düzensizdi. 2000 Yılına doğru hızlı yapılaşmasının olduğu güzergah yeni düzenleme ve projelerle güzelleşti. İşte 90’lı yılların başında Turgut Özal bulvarından bir fotoğraf.

İL KOORDİNASYON KURULU TOPLANTILARI
Yıl 1994. Salon sayısının yetersiz olduğu Batman’da, Valilik İl koordinasyon Kurulu toplantıları eski İl Özel İdare Müdürlüğü binası salonunda yapılırdı. Şimdilerde liseye dönüştürülen eski Özel İdare binası toplantı salonunda o dönemler Vali Salih Şarman, Vali Yardımcısı Mustafa Ali Örnek, yatırımcı kuruluş temsilcileri ve eski yöneticiler objektiflerimize böyle yansımıştı. Şimdi o yöneticilerden çoğu emekliye ayrıldı.

Editör: TE Bilişim