Barış Arslan

*Bir zamanlar Batman’ın Cumhuriyet meydanı siyasi liderlerin konuşma yaptığı alandı. Demokrat Parti lideri merhum Aydın Menderes meydanda Batmanlılarla buluşmuştu. Özelleştirmeden önce Rafineri Müdürü Ümit Erdem, makam şoförünün ödülünü vermişti. Cumhuriyet meydanındaki etkinliklerde bir araya gelen il yöneticileri, ikram sürpriziyle karşılaşırdı. İşte petrol şehrinin dününden fotoğraflar.

MENDERES’İN MEYDANDA SON KARESİ

Demokrat Partisi eski Genel Başkanı merhum Aydın Menderes, 1994 yerel seçimler öncesinde dönemin İl Başkanı ve Belediye Başkan adayı Ekrem Direkçi’ye destek vermek için Batman’a gelmişti. O dönemler Cumhuriyet meydanı partilerin miting alanıydı. Menderes seçim otobüsüne çıkmak için zor anlar yaşamıştı. İşte merhum Menderes’ten geride kalan Batman’ın eski meydanı Cumhuriyet alanındaki son karesi.

MÜTEVAZİ YÖNETİCİYDİ

2007 Yılından önce ülkenin eski rafinerisi konumundaki Batman TÜPRAŞ’ta görev yapan Ümit Erdem, İstanbul’un yolunu tuttuğu an geride hoş bir seda bırakan bir yöneticiydi. İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Genel Sekreterliğine giderken, Batman’da rafineri etkinliğinde emektar makam şoförü Tahir beyi takdirname ile ödüllendiren Erdem’in, “İsteğim rafineri emektarlarının haklarını helal etmeleri” sözleri alkışlanmıştı. İşte o yıllar öncesinde rafinerideki törende Erdem ile Tahir bey objektiflerimize böyle yansımışlardı.

CUMHURİYET MEYDANI BAŞKAYDI

Batman’ın ilk meydanı olarak bilinen Cumhuriyet’te yapılan etkinlikler şenlik içinde geçerdi. İl yöneticilerinin tam kadro katıldıkları törenler bir başka olurdu. Yıl 1995. Yer Cumhuriyet meydanı. Dönemin Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürü Erdal Ahıska ve beraberindeki bazı yöneticiler, pilav günü etkinliğinde ikramları tadarken o an objektiflerimize böyle yansımıştı.

KALETEPE’NİN YARISI SU ALTINDA

Burası Batman çayı gölü havzası kapsamındaki Sason çayının birleştiği yer. Yıl 1994. Sason çayı bitişiğindeki Kaletepe (Dahlık) köyünün bir bölümü baraj suları altında kalmıştı. Köylüler, su seviyesinin yükselmesiyle evlerini dağlık ve tepeliğin olduğu bölgelere kaydırmıştı. Kaletepe köyündeki bazı evlerle birlikte 12 bin yıllık ‘Hallen çemi’ höyüğü de sular altında kalmıştı. İşte su seviyesinin yükselmesiyle köyün bir bölümünün baraj havzasında kaldığı Kaletepe köyünden bir manzara.

Editör: TE Bilişim