Barış Arslan

*Bir zamanlar Dicle nehri kıyısındaki Hasankeyf’in konaklama mekanı olarak bilinen Yolgeçen hanı, Valilerin dinlendikleri mekandı. Uzun süre Batman Karayolları Şubesinde, daha sonra Diyarbakır Karayolları Bölge Müdür Yardımcılığını yapan İhsan Güç, ilçeleri de zaman zaman dolaşırdı. Salonların yok denecek kadar az olduğu Batman’da Öğretmenler yemin törenlerini Belediye konferans salonunda yapardı. İşte Batman’ın dününe dair bir kesit kare…

VALİLER YOLGEÇEN HANINDA

Yıl 2000. Batman’ın Gercüş ilçesinde Kaymakamlık yaptıktan sonra Giresun Valiliğine atanan Ali Haydar Öner, yıllar sonra antik kente konuk olmuştu. Gercüş Kaymakamlığı yaptığı dönemde nahiye olan Hasankeyf’e de bakan eski Vali Öner, Batman’ın eski Valisi İsa Parlak tarafından Yolgeçen mağarasında ağırlanmıştı. Uzun bir süre önce hakkın rahmetine kavuşan BATSO eski Başkanı Mehmet Teymur’un da aralarında bulunduğu iki eski Vali’nin sohbetinden geride bu kare kaldı.

İKİ YÖNETİCİ DE ŞİMDİ EMEKLİ

Batman’da uzun yıllar Karayolları Şube Müdürlüğü görevini yapan İhsan Güç, Diyarbakır Bölge Müdürlüğü Yardımcılığını da yaptı. İlçe ilçe gezen Güç, Beşiri Kaymakamlığı ziyaretinde dönemin Kaymakamı Mustafa Yemlihalıoğlu’nun konuğu olmuştu. Yemlihalıoğlu, 2009 yılında Artvin Valiliğine atanmıştı. İşte eski Kaymakam-Vali Hemlihalıoğlu ile Güç, Beşiri ilçe Kaymakamlık binasının merdivenlerinde objektiflerimize böyle yansımıştı.

TEK SALON BELEDİYE’NİNDİ

1990 Yılında Batman ‘il’ olduğunda Türkiye Petrolleri hariç tek konferans salonu Batman Belediyesi’nindi. Yıl 1994. Batman’a atamaları çıkan Öğretmenler, Milli Eğitim’in organize ettiği ‘yemin’ töreni için Belediye konferans salonundaydı. O dönemin eğitimcilerinin çoğu şimdi Batman’da yok ama yemin törenindeki fotoğraf da sararan arşivimizde.

BATMAN’DA İLK AŞ EVİ’YDİ

Yıl 1998. Dönemin Batman Valisi Necati Develioğlu idi. Güneykent Mahallesi’ndeki eski Mobil tesislerinde açılan Aş Evi’nden her gün dar gelirlilere sıcak yemek ile ekmek dağıtılırdı. İşte ilk aş evi’ndeki aşçı ve görevlilerden bir kare. O dönemlerdeki aş evi daha da genişletildi. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, aşevi geleneğini tam 20 yıldır sürdürüyor.

Editör: TE Bilişim