Barış Arslan

*2000 Yılına kadar Batman’ın merkez köylerinden şimdi ki Tilmerç Mahallesine kadar tek bir apartman yoktu. Defineciler Ermenilere ait mezarlık çevresini kazdığında; köylüler kazı alanına dikkat çekmişti. Tarihi ilçe Hasankeyf, öğrencilerin akınına uğrardı. Liseliler tarihi dokuyu yakından görmek için kafileler halinde antik kente konuk olurdu. Yeryüzünün en güzel düğünleri ise Batman’ın kenar mahallerinde olurdu. Kadınlar davul zurna eşliğinde metrelerce uzunlukta halay çekerlerdi. İşte şehrin dününe dair birkaç kare.

TİLMERÇ KÖYÜ BÖYLEYDİ

Yıl 2000. İlkbaharda Batman Çağdaş muhabirlerinin çektiği bu tablo gibi manzarada görünen köy Batman’ın yeni mahallesi olan eski Tilmerç köyü. Birkaç yıl önce Batman’a ‘mahalle’ olarak bağlanan Demiryolu’nun karşısındaki Nato tank çiftliği bitişiğindeki arazi, yıllar önce Ermenilerin defnedildiği alandı. Defineciler eski mezarlıkta kazı yapmıştı. Köylüler tepki göstermişti. O dönemler Demiryolu’nun etrafında tek bir apartman yoktu. Şimdilerde yüzlerce apartman ve modern sitelerin yükseldiği eski Demiryolu’ndan geriye bu kare kaldı.

LİSELİ ÖĞRENCİLERİN HASANKEYF SEVGİSİ

Burası Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’in 90’lı yıllardaki manzarası. Şimdilerde Hasankeyf’in bu kanyonu dolguyla dolduruluyor. Yıllar öncesinde lise öğrenciler, uygulamalı tarih dersini antik kentte alırdı. Batman kent merkezindeki onlarca liseli öğrenciler, kafileler halinde Hasankeyf’e giderdi. Öğrenciler, öğretmenler eşliğinde antik kent hakkında işin uzmanları tarafından bilgi alırlardı. İşte, yıllar öncesinden Batman’daki liseli öğrencilerin Hasankeyf kanyonundaki manzarası.

YERYÜZÜNÜN EN GÜZEL DÜĞÜNLERİYDİ

Düğün salonlarının olmadığı dönemlerde Batman’ın mahallelerinde yükselen müzik sesleri düğünlerin habercisiydi. Renkli düğünlere semt sakinlerinin çoğu katılırdı. Davul zurna eşliğinde halay çekenlere kadınlar yöresel kıyafetleriyle renk katardı. İşte, yıllar öncesinde Çay mahallesinde davul-zurna eşliğinde yaklaşık yüz  elli metreyi bulan halaydan bir kare.

TÜRKİYE’DE GOL REKORU KIRMIŞTI

58 Yıllık kulüp Batman Petrolspor, 1995-96 futbol sezonunda 103 golle rekor kırıp 2. Lige taşıyan isim Malatyaspor eski Teknik Direktörü İsmail Tekin’di. Sahasında ve deplasmanda attığı gollerle rakiplerini açık arayla geride bırakan Batman Petrolspor’da GS’li Mehmet Ünver, Ağrılı Şeref, Bitlisli Faruk, Metin Şimşek, Servet, İbrahim ve Emin Tosun, Batman’a 2. Ligi getiren yıldız futbolculardı. İşte 16 Mayıs şehir stadında Tekin ve eski Kırmızı-beyazlı futbolcuların idman sonrası taraftarların tatlı ikramında objektiflerimize böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim