Barış Arslan

*Batman’a en yakın ilçe olan Beşiri’de 1960 yılında Kaymakamlığa tahsis edilen ilk makam aracının şoförü Hayri Apari idi. Neredeyse Batman’a birleşen Beşiri’den çarpıcı bir kare daha. 45 Yıl önce futbol sahasına iniş yapan helikopterin önünde hatıra fotoğrafı çekenler arasında eski TRT Muhabiri ve TP emeklisi Nuri Kaya dikkat çekiyor. Petrol şehrinin çekirdeği olan İluh ve çevresi hiç değişmedi. Batman’ın eski Sağlık Müdürlerinin bir arada olduğu karelerden de bir kesit…

KAYMAKAMLIĞIN İLK JEEPİ

1926 Yılında Batman çayının taşması sonucu Diyarbakır’ın El Medina ilçesinin su altında kalmasıyla, Siirt’in Garzan ilçesine bağlı ‘Kobin’ diye bilinen köy, Beşiri ismiyle ‘ilçe’ye dönüştürülmüştü. 1960 Yılına kadar atla ulaşım yapabilen dönemin Kaymakamları, 58 yıl önce makam aracı jeep’e kavuşmuştu. Batman’dan önce  ‘ilçe’ olan Beşiri’nin ilk Kaymakam şoförü ise Hayri Apari idi. 25 Yaşında Beşiri Kaymakamlığının ilk makam sürücüsü olan Apari 56 AA 608 plakalı aracı 1980’e kadar kullandı. Darbeden sonra yenilen Kaymakamlığın 56 AA 103 plakalı jeep makam aracında da 1993 yılına kadar sürücük yapan Apari, emekliye ayrıldı. Beşiri Kaymakamlığında 34 yıl 5 ay süreyle çalışan 85 yaşındaki Apari, yaşamını Batman’da sürdürüyor.

45 YIL ÖNCE HELİKOPTER

Tarih: 11.02.1973. Batman-Beşiri karayolu bitişiğindeki futbol sahasına iniş yapan helikopterin önünde hatıra fotoğrafı çekenler arasında tanıdık simalar var. Merhum Tevfik Apari, ilçenin İpragaz bayisiydi. Merhum Apari’nin yanındaki küçük oğlu Salih Apari DDY’de çalışıyor. Beşiri Sağlık ocağı eski doktoru, Beşiri TRT eski Muhabiri ve Türkiye Petrolleri emeklisi Nuri Kaya ve Emniyet bekçisi merhum İsa Yatkın ile helikopter pilotları, objektife tam 45 yıl önce bu pozu vermiş. O futbol sahası, şimdilerde de 45 yıl öncesinin gerisinde.

ESKİ SAĞLIK MÜDÜRLERİ

Yıl 1997.  Batman’ın eski İl Sağlık Müdürü İbrahim Altunkaynak, Müdür Yardımcısı Dr. İhsan Altun ve 1 Nolu Sağlık ocağı Başhekimi Nuri Arık, bir tesisin bahçesinde yemek yerken objektiflerimize böyle yansımıştı. Şimdi bu üç hekim de Batman’da yok. Geçmişte sağlık yöneticileri arasındaki sıcak diyalogdan bir fotoğraf.

İLUH’UN DEĞİŞMEYEN MANZARASI

Petrol şehrinin çekirdeği konumundaki İluh Mahallesi ise hiç değişmedi. Hep aynı manzarayla bilinen İluh’taki eski mezarlık, cadde ve sokaklar hiç değişmedi. İşte İluh’un 30 yıl öncesinin manzarası. Eski semtte bir değişen yolların asfaltlanması oldu. Eski cezaevi binasının olduğu İluh’tan bir fotoğraf.

Editör: TE Bilişim