Barış Arslan

*Batman’ın Beşiri ilçesinin tek beldesi adını Garzan çayı üzerindeki ‘İki köprü’den alıyor. 19 Yıl önce Batman’da görev yapan ‘Dede’ lakaplı Vali Necati Develioğlu, eşiyle birlikte ilçeleri dolaşırdı. Dicle nehrinde yıllar önce 100 kilo ağırlığında sazanlar Batmanlı  balıkçıların ağlarına takılırdı. Eski Bakanlardan Adnan Ekmen ise şimdi hastalığı yenmeye çalışıyor. İşte Batman’ın değişen ilçe ve beldelerinden de kareler…

ADINI KÖPRÜLERDEN ALAN BELDE

Batman-Siirt il sınırındaki İkiköprü beldesi, adını Garzan çayı üzerindeki köprülerden alıyor. Hem DDY trenleri için hem de diğer araçlar için yapılan köprüler beldeye hayat veriyor. Sonbahar mevsiminde suların yükseldiği İkiköprü’de manzara bir başka olurdu. İşte yıllar öncesinde İkiköprü beldesinde hayat veren eski köprüden bir fotoğraf. Garzan çayında sular kış mevsiminde yükseldiğinde balıkçıların, av dönemi başlardı.

SASON HATIRASI

1997-98 Yılları arasında Batman Valiliği yapan Necati Develioğlu, kısa bir dönem kaldığı petrol kentinde, ilerleyen yaşına rağmen ilçe ve belde ziyaretleri aksatmazdı. Eşi ile birlikte zaman zaman ilçe gezilerini sürdüren Develioğlu, 1997 yılında ziyaret ettiği Sason’da, ilçe meydanında bazı vatandaşlarla objektiflerimize böyle poz vermişti.

DİCLE’NİN SAZANLARI

Bölgeye hayat veren Dicle nehrinde bir dönemler 100 kiloyu aşkın ‘sazan’ avlayan balıkçılar, tezgahlarını getirdikleri kilolarca ağırlığındaki balıklarla fotoğraf çekerdi. Cep telefou ve sosyal medyanın olmadığı dönemlerde Batmanlı bazı balıkçılar, basın mensuplarını tezgahlara davet eder, Dicle nehrinde avladıkları 100 kilo ağırlığındaki balıklarla böyle poz verirlerdi. Balık tezgahlarında da şimdi o eski manzaralar kalmadı

ESKİ BAKAN EKMEN

Batman’ın eski politikacılarından Adnan Ekmen, siyaset yaptığı CHP’de kısa bir dönem İnsan Haklarından sorumlu Devlet Bakanlığı yapmıştı. Aktif siyasette olduğu dönemlerde seçim bölgesini ihmal etmeyen Ekmen, uzun bir süredir siyaseti bıraktı. Bir süredir rahatsızlığı nedeniyle Ankara’da tedavi gören Ekmen, şu günlerde yaşama tutunmaya çalışıyor. İşte Ekmen’in CHP’de siyaset yaptığı dönemlerde eski bir karesi.

Editör: TE Bilişim