Barış Arslan

*Batman’ın ‘İlçe’ döneminden günümüze kadar İl Seçim Kurulu Müdürlüğü’nü yapan Mehmet  Şirin Kurhan, kendi isteğiyle ayrıldı. Tarihi Hasankeyf’in kale girişindeki mağara, düğünlere ev sahipliği yapardı. GAP Mahallesi’ndeki ilkokulda, Batman’ın ilk Anadolu lisesi eğitim-öğretim’e ‘merhaba’ demişti. Özelleştirmeden önce TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nin Müdürü Ümit Erden’di. İşte Batman’ın güzel nostaljiden bir kesit kare daha…

YILLARI SEÇİMLE GEÇTİ

1983 Yılında Batman’ın Sason ilçesindeki Seçim Kurulu’nda görev yaptıktan sonra Batman’a atanan aslen Beşirili Mehmet Şirin Kurhan, uzun yıllar İl Seçim Kurulu Müdürlüğünü yaptı. Birçok seçim geçiren Kurhan, kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. Yıl 1994. Yerel seçim öncesinde Seçim Kurulu’nun üst düzey yetkilileriyle eski Kültür Merkezi konferans salonunda seçim öncesi sandık görevlilerine yönelik seminerde Kurhan, objektiflerimize böyle yansımıştı.

MAĞARADA DÜĞÜN TÖRENİ

Şu günlerde 3 parça halinde taşınma işlemleri süren Hasankeyf kalesinin, orta kapısının hemen girişinde Ramazan ustanın işletmeciliğini yaptığı mağara sergi ve düğün törenlerinin adresiydi. Yıl 1995. Tarihi kalenin en büyük mağarasında bir çiftin törenine ilçe sakinlerinin bir bölümü katılınca, izdiham yaşanmıştı. İşte o çiftinin düğününde davul-zurna eşliğinde halay çeken konuklar ve o davetliler arasında Batman basının eski muhabirlerinden Birol Uygur’un da aralarında bulunduğu tarihi bir fotoğraf. Hasankeyf’te şimdi bu manzaralar artık tarihe karıştı.

  ANADOLU LİSESİ’NİN İLK ÖĞRENCİLERİ

Batman’ın GAP Mahallesi’ndeki ilkokul, kısa bir dönem Anadolu Lisesi öğrencilerine de ev sahipliği yaptı. Batman’ın ‘il’ olduğu 1990’da 100’e yakın öğrenci Anadolu Lisesi sınavını kazanmıştı. GAP İlkokulu binasının ikinci katı, Anadolu Lisesi’nin öğrencilerine tahsis edildi. 2 Yıllık aradan sonra Belde Mahallesi’nde yapılan Anadolu Lisesi binası hizmete açılmıştı. İşte Batman’da ilk Anadolu Lisesi öğrencilerden bir kare.

RAFİNERİDE İZ BIRAKMIŞTI

Ülkenin ilk rafinerisi konumundaki TÜPRAŞ’ta iz bırakan müdürlerinden biri de Ümit Erden’di. Özelleştirilmeden önce Batman Rafinerisi müdürlüğünü yapan Erden, kendi isteğiyle İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Genel Sekterlik görevini sürdürmüştü. TÜPRAŞ’taki görevi süresince Erden etkinliklere yerel medyayı davet eder, ünitelerdeki çalışmaları paylaşırdı. İşte TÜPRAŞ’ın bir yıldönümünde Erden, objektiflerimize böyle poz vermişti.

Editör: TE Bilişim