Barış Arslan

*Gerek Cumhurbaşkanlığı gerekse de Başbakanlığı döneminde sık sık Batman’a gelen merhum Turgut Özal, Batman-Diyarbakır il sınırında barajın temelini atarken kesilen onlarca kurban eti dar gelirlilere dağıtılmıştı. Köy Hizmetleri olarak bilinen Özel İdare, kırsalın can simidiydi. Petrol Ofisi özelleştirildiğinde petrol emekçileri basın açıklamalarıyla kamuoyuna mesaj vermişti. Taşımalı eğitim 2000’li yılların başında hayata geçirildiğinde servis bulamayan köylerdeki öğrenciler traktörlerle eğitim yuvalarının yolunu tutardı. İşte Batman’ın dününe dair birkaç fotoğraf.

ÖZAL BÖYLE KARŞILANMIŞTI

1986 Yılında Batman-Diyarbakır il sınırında Batman Barajı’nın temeli atıldığında binlerce kişi, dönemin Başbakanı merhum Turgut Özal’ı karşılamaya gitmişti. Dönemin Batman Milletvekili merhum Aydın Baran da karşılamada onlarca kurban kesmişti. Törene katılanlar, Özal’ı karşılamak için tören alanına giderken geride kalan kurbanlıklar ise objektiflerimize böyle yansımıştı.

SUSUZ KÖYLERE SU

1990’lı yıllarda altyapı sorunlarının ağırlıklı olduğu Batman’ın merkez köyleri bile ‘su’ diye inliyordu. Batman’a bağlı Doluca (Merina)köyüne dönemin ‘Köy Hizmetleri Teşkilatı’ olarak bilinen Özel İdare ekipleri, kamyonların bagaj bölümüne yerleştirdikleri su tankıyla köylülerin ihtiyaçları karşılıyordu. Kavurucu yaz mevsiminde susuzluk çeken Doluca köy sakinlerinin, küçük fertleri bakraç ve bidonlarla su kuyruğunda böyle beklemişti.

POAŞ ÖZELLEŞİNCE

1998 Yılında kısa adı ‘POAŞ’ olan Petrol Ofisi Anonim Şirketi özelleştirilince, dönemin petrol emekçileri dolum karşısındaki POAŞ tesisleri önünde siyah önlükleriyle eylem yapmıştı. Dönemin Petrol-İş sendikası Batman Şube Başkanı Nimetullah Sözen ile Ankara’dan gelen Petrol-İş eski yöneticileri de basın açıklamasına katılmıştı. Tek sıra halinde eylem yapan dönemin eski sendikacılarından geride kalan bir kare.

TAŞIMALI EĞİTİM SANCILI BAŞLAMIŞTI

Burası Batman’ın Yeniçağlar köyü olarak bilinen ‘Zilan’ köyü. Taşımalı eğitim programına alınan köyde, servis aracı olmayınca veliler traktörlerle çocuklarını eğitim yuvasına götürüyordu. Yıl 2000. Yeniçağlar köyünde öğrenciler bu çileyi uzun süre çekmişti. İşte taşımalı eğitimin başladığı ilk yıllardan bir fotoğraf. Şimdi bu görüntüler tarih oldu.

Editör: TE Bilişim