Barış Arslan

*Batman’ın 1990-95 yılları arasında ‘Cumhuriyet caddesi’ olarak bilinen Belediye güzergahı önündeki caddenin görüntüsü berbattı. TP’nin Beyaz saray tesislerinde ise her gün çalışanlara öğle arası tabldot yemek verilirdi. 2000’li Yılların başında Batman’ın kırsalında yapılan örnek eğitim yuvalarının açılışına öğrenci velileriyle birlikte yöneticiler de katılırdı. Susuzluk yıllarca Batman’ın kırsalındaki değişmeyen tek fotoğraftı.

BELEDİYE ÖNÜ MANZARASI

1994-95 Yılları arasında Cumhuriyet caddesinin manzarası böyleydi. Traktörlerin, motosikletlerin ve iş makinelerinin kural tanımadan geçtikleri güzergah 2000’li yıllara doğru elden geçirildi. Daha önce güzergah ortasındaki refüj, küçük kentlerin refüjünü andırıyordu. Sürücüler ise kural tanımadan bu güzergahı kullanıyordu. Bu güzergahtan geride kalan bir kare. Şimdilerde bu güzergah değişime uğradı.

BEYAZ SARAY YEMEKHANESİ

TP Batman Bölge Müdürlüğü’nün ‘Beyaz saray’ binası bir zamanlar semboldü. Petrol emekçilerinin kaldıkları bu tarihi bina, yaklaşık 10 yıl önce yıktırıldı. Eski ‘Beyaz saray’ binasında petrol emekçilerine hem yemek verilirdi hem de barınma imkanı sunulurdu. O dönemler lokantaları aratmayan yemeklerin verildiği petrol işçilerin çoğu TP tesislerinde konaklardı. İşte Beyaz saray yemekhanesinden bir manzara.

EĞİTİM YUVALARI MODERNLEŞTİ

Yeni eğitim-öğretim yılı bugün başlarken Batman’ın kırsalında eğitim yuvaları 2000’li yıllardan sonra fiziki olarak iyileştirildi. Bir zamanlar bir sınıfta 80-90 öğrencinin balık istifi gibi eğitim-öğretim gördüğü o sınıflar artık geride kaldı. 2000’li yıllardan sonra Batman’ın kırsalında yapılan örnek ve modern eğitim yuvalarının açılışına dönemin il yöneticileri ve veliler tam kadro katılırdı. İşte Kozluk’ta bir eğitim yuvasının 2000’li yıllarda açılışı yapılırken, o anın objektiflerimize yansıması.

BU KARE HİÇ DEĞİŞMEDİ

Susuzluk Batman’ın kırsalında hep aynı karelerle biliniyor. Günümüzde yer yer suyun olmadığı köy ve mezralarda su ihtiyacını kaynak sularından karşılayan köylüler var. Kozluk’un Yanıkaya ve çevresindeki bazı mezralar, kurak geçen 2000’li yılların başındaki yaz mevsiminde bakraç ve bidonlarla kaynak sularının önünde uzun kuyruklar oluştururdu. İşte su kuyruğunda bekleyen köylülerden 18 yıl öncesinin bir karesi. Hala günümüzde bu manzaralar yer yer Batman’ın kırsalında hakim.

Editör: TE Bilişim