Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Batman Hava limanı 90’lı yılların başında küçük bir yolcu apronuna sahipti. Şehrin varoş semtlerinin cadde ve sokakları 84’ten sonra beton asfalt gördü. TED Koleji’nin kurucu müdürü Aydın Gürsoy ve ekibi parmakla gösteriliyordu. İşte şehrin dününden bir kesit daha.

LİMANDA KÜÇÜK APRON

1990’lı Yıllarda Batman Hava limanında askeri alanın bulunduğu bölgede küçük bir yolcu apronu vardı. Uçaklar iniş yaptığı apron önünde beklediği sırada yolcular çile çekerdi. 1950’li yılların başında kurulan Batman Hava limanı daha sonra büyük yolcu apronuna kavuştu ve havacılık hizmetlerinde Batman çağ atladı. İşte Batman havalimanının 90’lı yıllardaki hali.

YOLLAR TOZ-TOPRAKTAN KURTULDU

1980’lı Yılların ortalarına kadar çamur ve tozdan geçilmeyen Batman’ın kenar mahallerindeki cadde ve sokaklar, 1984’ten sonra betonla buluşmuştu. Dönemin Belediye Başkanı Ataullah Hamidi, Aydınlıkevler Mahallesi başta olmak üzere kenar mahallerin cadde ve sokaklarını betonlamıştı. Çalışma esnasında vatandaşlar, Belediye görevlilerine çay ikramında bulunmuştu. İşte çalışma esnasından bir kare.

OVA HAVADAN İLAÇLANIYORDU

Batman’ın 90 öncesinde ‘ilçe’ olduğu yıllarda tarım alanları süne mücadelesine karşı havadan ilaçlanıyordu. Tarım teşkilatı, Batman-Beşiri karayolu üzerinde kurduğu pistte küçük uçaklar sabahın erken saatlerinde ovayı havadan ilaçlıyordu. Vatandaşları tarladaki ilaçlama konusunda da bilgilendiren Tarım Teşkilatı yetkilileri eski geleneği son 15 yılda kaldırdı.

TED KOLEJİ AYRICALIKTI

1987 Yılında dönemin TP Batman Bölge Müdürü Mehmet Yamaç’ın Batman’a kazandırdığı TED Koleji o yıllarda parmakla gösteriliyordu. Kentin ilk koleji konumundaki TED Koleji’nin kurucu müdürü ise Aydın Gürsoy’du. TED Koleji’nin örnek eğitimci kadrosu yüzlerce öğrencinin yetişmesinde önemli rol oynamıştı. İşte yıktırılan eski TP kapalı sinemasında  bir etkinlikte okul müdürü Gürsoy konuşurken objektiflerimize böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim