Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Batman’ın tarihi meydanı  Cumhuriyet alanının dili olsa da bayram ve diğer etkinliklerde toplanan kalabalığı anlatabilse. Bu meydan da çok değişti. Batman’ın üçüncü Valisi Zeki Şanal ise 1 yılını doldurmadan ayrıldığı Batman’dan Sinop’un yolunu tutmuştu. İl Koordinasyon Kurulu toplantıları daha önce Özel İdare’nin küçücük salonunda yapılırdı. İşte birkaç fotoğrafla özetlediğimiz Batman’ın dünü.

ALANDA YER KALMAZDI

1957 Yılını dönemin Kaymakamı Altay Kancaal’ın petrol kentine kazandırdığı Cumhuriyet alanı, özellikle bayram ve etkinliklerde tıklım tıklım olurdu. O alanda yer bulmakta zorlanan kitle, çevredeki apartmanların çatı katları ile balkonlarda etkinlikleri izlerdi. İşte Cumhuriyet meydanında Mehmetçik ile halkın birlikte kutladıkları bayramdan bir fotoğraf.

BATMAN’DAN SİNOP’A

Batman’ın 3.’üncü Valisi Osmaniyeli Zeki Şanal’dı. 8 Ay gibi kısa bir süreyle Batman’da görev yapan Şanal, Sinop’a giderken Valilik önünde duygulu anlar yaşanmıştı. Fotoğraf karesinde önemli iki sima yaşama veda etti. Biri Batman’ın ilk Vali Yardımcısı Mahmut Kılıçdoğan’dı diğeri ise Batman Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkanı Mehmet Teymur’du. Eski Vali Şanal, Valilik konağı önünde veda ederken, Batman Çağdaş Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Arif Arslan’la da samimi bir havada veda etmişti. İşte o uğurlamadan bir kare.

BU YAKIT İSTASYONU ARTIK YOK

Batman-Siirt çevreyolu da değişimin sık yaşanan güzergahlarından biri oldu. DDY köprüsüne varmadan 90’lı yılların başına kadar hizmette olan ‘Aydiş Petrol’, bir süre sonra yerini çok katlı apartmanlara bıraktı. Bu yakıt istasyonu binasının yerinde şimdi yeller esiyor. İşte 1993 ila 1997 yılları arasında araç sürücülerine hizmet veren o eski istasyondan bir manzara.

TOPLANTILARIN ADRESİ ÖZEL İDARE’YDİ

Batman’ın eski Vali Yardımcılarından Necati Develioğlu, 1996-1998 yılları arasında Batman Valiliğini yaptı. ‘Dede’ lakaplı eski Vali Develioğlu, Özel İdare’nin Kültür Mahallesi’ndeki eski binasında yatırımcı kuruluş temsilcilerinden yatırımlar hakkında brifing alırdı. Hala ‘lise’ olarak kullanılan Özel İdare’nin eski toplantı salonunda Develioğlu’nun yatırımcı kuruluş temsilcilerine uyarıda bulunduğu anın karesi.

Editör: TE Bilişim