Barış Arslan

*Batman’ın ilk Belediye Başkanı merhum Sait Ramanlı, yıllar önce Almanya-Münih’te gördüğü Belediye sarayının benzerini petrol şehrine kazandırmıştı. Daha önce kurumlar iç içeydi. Şehir 90’da ‘il’ olunca kamu kurumları da adres değiştirdi. İşte Batman’ın eski karelerinden bir kesit...

O BELEDİYE SARAYI YOK
Batman’ın ilk Belediye Başkanı Sait Ramanlı, daha önce Cumhuriyet meydanında hizmet veren yerel yönetime ‘özel saray’ yaptırmıştı. Almanya-Münih’e giden ilk Başkan merhum Ramanlı, o dönemlerde Münih Belediyesi’nin benzer binasını Batman’a kazandırmıştı. 1995 Yılına kadar hizmet veren tarihi bina satıldıktan sonra yıkıldı. 2000 İş merkezine dönüştürülen eski Belediye binasından bir kare.

ESKİ SSK HASTANESİ
1974 Yılında açıldığında SSK hastanesi olarak hizmete veren hastane, 2000 yılından sonra Kadın Doğum ve Çocuk hastalıkları hastanesine dönüştürüldü. İlçe döneminde petrol işçilerinin de tedavi oldukları şehrin ilk hastanesi, bir dönemler Tıp fakültesi konumundaydı. Bir dönemler TPAO ve TÜPRAŞ Rafinerisinde çalışan yüzlerce petrol emekçisinin tedavi gördüğü o eski SSK hastanesinin girişinden bir kare.

İKİNCİ KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ
Cumhuriyet ile Şirinevler mahallelerinin ortasında kalan ve TÜPRAŞ Batman Rafinerisine yıllarca komşu olan eski Küçük Sanayi Sitesi’ne alternatif olarak yapılan Gültepe’deki site, 1990’ların başında tamamlanmıştı. 1987 Yılında temeli atılan petrol şehrinin ikinci sitesi, 4 yılda bitirilmişti. Gültepe semtinin olmadığı ve çevresinde tek bir yapının olmadığı o siteden bir manzara. Şimdi sitenin etrafı çok katlı apartmanlarla dolu.

BİR YEŞİL MEZARLIK KALDI
Çarşı Mahallesi’nde eski Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bulunduğu alanın bitişiği mezarlıktı. Şimdi ki Çarşı mahallesi ‘Taziye evi’nin bulunduğu yerden eski mezarların bir bölümü 1986 yılından alınmıştı. Eski mezarlık alanının yerine daha sonra taziye evi binası yapıldı. Yol güzergahındaki mezarların çoğu alınırken, yeşil mezarlık ise yerinde kaldı. İşte 30 yıl öncesinde ‘yeşil mezarlığın’ olduğu caddeden bir fotoğraf.

Editör: TE Bilişim