Barış Arslan

*90’lı Yıllarda Batman’a dönemin Cumhurbaşkanları, Başbakanlar ve Genelkurmay Başkanları sık sık konuk olurdu. Merhum Demirel’den Genelkurmay eski Başkanı Doğan Güreş’e kadar birçok üst düzey konuklar yeni ‘il’ olan Batman’ı yakından tanımak istiyorlardı. Batman Rafinerisi eski müdürlerinden Ümit Erdem ise Özelleştirme öncesi çalışmalar hakkında yerel medyayı bilgilendirirdi. İşte Batman’ın dününe dair bazı kareler.

İKİSİ DE YAŞAMA VEDA ETTİ

Yıl 1995. Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Genelkurmay eski Başkanı Doğan Güreş, Batman Valiliğinde eski Vali Salih Şarman’dan brifing almıştı. Valilik şeref defterine duygularını aktaran Demirel ile Güreş, bugün aramızda değiller; iki sima da bir süre önce hayata veda ettiler. Cezaevi gören eski Vali Salih Şarman’ın aralarında bulunduğu Demirel ve Güreş’ten geriye bu fotoğraf kaldı.

RAFİNERİDE ERDEM’Lİ GÜNLER

Özelleştirilmeden önce TÜPRAŞ Batman Rafineri Müdürlüğü’nü yapan Ümit Erdem, dönemin İşletme Müdürü Suat Algan ile belli aralıklarla yerel medyaya rafineri ile ilgili bilgi verirdi. Dönemin basın mensuplarına, ülkenin ilk rafinerisi konumundaki Batman TÜPRAŞ hakkında bilgilendirme yapan eski Rafineri Müdürü Erdem, daha sonra İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Genel Sekreterliği görevine atanmıştı. İşte Erdem’in rafineride dönemin yerel medya mensuplarıyla fotoğrafı.

GÖK’ÜN BELEDİYE’DEKİ İLK GÜNÜ

1994 Yerel seçimlerine eski Belediye Başkanı Ataullah Hamidi’den görevi devralan FP’li merhum Salih Gök’ün göreve başladığı ilk günde eski siyasetçi Abdurrahman Ekmen, eski Belediye Başkanı Mahmut Tileği ve diğer partililer yalnız bırakmamıştı. İşte merhum Gök, görevi devraldığı Belediye’de dönemin partililerle birlikte çektiği kare.

90’LI YILLARDA ONLARA YARDIM YAĞMIŞTI

Dönemin Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın Irak’taki peşmergelerin, Saddam’a direnmelerinden sonra sığındıkları Türkiye’de birçok kesim tarafından insani yardımla karşılaşmışlardı. 1992 Yılında komşu il Diyarbakır’a sığınan peşmergeler, Batman’ı ziyaretler ettiklerinde karşılaştıkları yardımları görünce yüzleri gülmüştü. İşte o dönemin peşmergelerinden bir kare.

Editör: TE Bilişim