Barış Arslan

*Batman-Diyarbakır-Bismil karayolu 1994’te ulaşıma açıldı. Diktepe köyü dibinden geçen yol güzergahı, uzun yolu kısaltmıştı. 2000-2001 yılları arasında ANAP’lı İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Batman’a geldiğinde eski hükümet konağında törenle karşılanmıştı. Gülistan caddesi olarak bilinen Eski Tekel caddesinde de zaman zaman kaldırımlar deterjanla yıkanırdı. İşte şehrin dününe ait çarpıcı kareler…

BATMAN-DİYARBAKIR YOLU AÇILMADAN!

Yıl 1994. Henüz Batman-Bismil-Diyarbakır yeni yol güzergahı açılmamıştı. Silvan yolu üzerinden Diyarbakır’a yolculuk yapmak zorunda kalan Batmanlılar, yeni yolun tamamlanması için dönemin politikacılarına baskı yapıyordu. İşte Diktepe (Hıncıka) köyü yakınındaki eski höyük dibinde yol çalışması yapan iş makinelerinden bir fotoğraf.

TANTAN, 2001’DE BATMAN’DAYDI

2000-2001 yılları arasında ANAP’tan İçişleri Bakanlığı yapan Sadettin Tantan, şimdi ki Meydan Ortaokulu olan eski vilayet konağında törenle karşılanmıştı. Törenle karşılanan Tantan, dönemin Batman Valisi Temel Koçaklar’dan kentin sorunları hakkında brifing almıştı. İşte Tantan, eski hükümet konağında karşılanırken objektiflerimize de böyle yansımıştı.

KALDIRIMLAR DETERJANLA YIKANIRDI

Şu günlerde Batman Belediyesi’nin deterjanla yıkadığı cadde ve sokakların kaldırımları yıllar öncesinde de deterjanla yıkanırdı. Belediye Başkanı merhum Salih Gök döneminde işçiler, Tekel caddesindeki kaldırımları deterjanla yıkarken gün boyu ellerinden süpürge düşmezdi. İşte dönemin Belediye çalışanlarının deterjanla yıkadıkları Gülistan caddesinde geride kalan bir kare.

ORTA KAPIDAN NE KONUKLAR GEÇTİ

Tarihi ilçe Hasankeyf’in kalesine çıkan yol güzergahındaki Orta kapı, şu günlerde yeni yerleşim birimindeki kültür adasına taşınmanın hazırlığında. 20 Yıl öncesinde şimdikinden daha fazla yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği tarihi ilçeye gelen önemli konuklara dönemin Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Abdurrahman Yiğit, rehberlik yapardı. İşte Orta Kapı’dan geçen bir heyetten bu manzara geride kaldı. Eski Yazı İşleri Müdürü Yiğit, şimdilerde Gaziantep Şahinbey İlçe Kaymakamlığında aynı görevini sürdürüyor.

Editör: TE Bilişim