Barış Arslan

*Batman’ın ilk lisesindeki yılsonu etkinlikleri bir dönemler görülmeye değerdi. Eğitimde yıllarca ‘Batman Lisesi’ olarak bilinen şehrin ilk lisesinin adı ‘Turgut Özal Lisesi’ olarak değiştirildi, ancak Batmanlılar o eğitim yuvasının adını ‘Batman Lisesi’ diyebilir. Tarihi ilçe Hasankeyf’in minare ve hamam, şu günlerde taşınmanın hazırlığında. Yıllar öncesinin bu muhteşem manzarası artık olmayacak. Dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, konuk olduğu Batman’da, eski Vali Temel Koçaklar’ın jestiyle karşılaşmıştı. İşte Batman’ın dününden kareler...

BATMAN LİSESİ ETKİNLİKLERİ

Sanat sokağındaki Batman Lisesi’nin adı birkaç yıl önce ‘Turgut Özal’ Lisesi olarak değiştirilmişti. Batman Lisesi’nin eski mezunları, merhum Turgut Özal’ı seviyordu ama lisenin adının değiştirilmesine itiraz etmişlerdi. Yıllar önce Batman Lisesi’nin yılsonu gecelerinde öğrencilerin sergiledikleri tiyatrolar, profesyonel sanatçılara taş çıkarırdı. Onlarca bürokrat ve yöneticinin yetiştiği Batman Lisesi, bir dönemler şehrin bir ‘fakültesi’ gibiydi. İşte Batman Lisesi’nin bir yıl sonu etkinliğinden iz bırakan manzara.

HASANKEYF’TE BU MANZARA ARTIK YOK

Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf, hızla eski görünümünden uzaklaşıyor. Tarihi eserlerin bir bölümünün taşınma hazırlıkları tüm hızıyla sürerken, yakında tarihi minareler El-Rızık ile Sultan Süleyman Koç Minareleri de yeni yerleşim birimi yakınındaki kültür adasına taşınacak. 1988 yılında Hasankeyf’te henüz kazıların yeni yapıldığı dönemde dondurduğumuz bu manzaradan çok şey değişti. Bu tarihi ilçede bu kartpostal’lık kare tarihe karıştı.

TANTAN VE KOÇAKLAR

Yıl 1999. Dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Batman’a konuk olduğunda Vali Temel Koçaklar’dı. Şimdi ki Meydan Ortaokulu’nun bulunduğu eski vilayet konağında dönemin başarılı valisi Temel Koçaklar, konuk Bakan Tantan’a plaket verirken, objektiflerimize böyle yansımıştı. Vali Koçaklar 1.5 yıl süreyle görev yaptığı Batman’dan komşu il Mardin’e atanmıştı. Koçaklar, Mardin’de de tarihi dokunun korunmasına yönelik bir dizi çalışma başlatmıştı.

BURASI BATMAN-SİİRT ÇEVREYOLU

2000 Yılına kadar tek güzergah konumundaki Batman-Siirt çevreyolu, daha çok traktör bayilerinin teşhir mağazalarının bulunduğu adresti. Traktör bayileri, yeni traktör serilerinin tanıtımını bu güzergahta yapardı. Çiftçilere eğitim ağırlıklı seminerler de veren traktör bayileri getirdikleri yeni araç serilerini de vitrine çıkarırdı. İşte 18 yıl önce çevre yolunda traktör tanıtımının yapıldığı bir etkinlikten kare.

Editör: TE Bilişim