Barış Arslan

*80 ve 90’lı yıllarda Batman, büyük bir kasabayı andırıyordu. Eski hava lokali lojmanlarının önü, şehrin tenha yerlerindendi. Şimdilerde bu alan araç trafiğinin yoğun olduğu bölgeler arasında yer alıyor. 1988 yılında Hasankeyf’in mezbahane binası kazı evine dönüştürülmüştü. Batman’ın 19 Mayıs mahallesi ise bir köy görünümündeydi. İşte eski Batman manzaraları…

BURASI ESKİ HAVA LOKALİ KAVŞAĞI

Batman’ın bir dönemler trafikte tenha yerlerden biri de eski SSK Hastanesi ile hava lokalinin bulunduğu kavşaktı. O kavşakta geçen araç sayısı şimdikinin çok gerisindeydi. İşte 90’lı yılların başında hava lokali lojmanlarının da bulunduğu kavşaktan bir kare. Şimdilerde bu kavşak, şehrin kalabalık güzergahlarından birine dönüştü. 90’lı Yılların başında Batman’ın eski yerlerinden olan bu kavşağın da manzarası değişti.

ESKİ MEZBAHANE KAZI EVİ OLDU

Yıl 1989. Tarihi ilçe Hasankeyf, henüz Batman’a bağlanmamıştı. Hasankeyf’te Belediye’ye ait Dicle Nehri kenarındaki mezbahane binası, tarihi ilçede ilk kazılardan sorumlu Prof. Dr. Oluş Arık tarafından tarihi eserlerin korunması için kazı evine dönüştürülmüştü. Hasankeyf’ eski Belediye Başkanlarından Şehmus Kartal, binada temizlik yaparak mezbahaneyi kazı evine tahsis etmişti. İşte Dicle nehri kıyısındaki eski mezbahaneden kazı evine dönüştürülen binadan bir kare.

ERGİL, TEYMUR, ARSLAN

Yıl 1994. Prof. Dr. Doğu Ergil, TOBB’un talebi üzerine Batman’ın da aralarında bulunduğu Güneydoğu’daki bazı illerde araştırma yapmıştı. Ergil’e eşlik eden Batman Ticaret Sanayi Odası eski Başkanı merhum Mehmet Teymur, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nin ödül gecesinde ödül alan Batman Çağdaş Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Arif Arslan’ı başarısından ötürü kutlamıştı. İşte Ergil, Teymur ve Arslan’ın, GGC gecesinde sohbet ettikleri andan bir fotoğraf.

BURASI 19 MAYIS

Batman’ın kenar mahallesi 19 Mayıs, 1990’lı yıllara kadar köy görünümündeydi. Daha çok çevredeki köy ve mezra sakinlerinin yerleştikleri mahalle, köyden farksız değildi. Çocuklar hayvan ahırları çevresinde büyükbaş hayvanlarla oyun oynardı. İşte 19 Mayıs İlkokul binasına yakın betorname ve kerpiçten evlerin bulunduğu 19 Mayıs semtinden bir manzara.

Editör: TE Bilişim