Barış Arslan

*Batman’ın Cumhuriyet meydanı bir dönemler araçların da tanıtıldığı alandı. 1994’te Belediye Başkanı merhum Salih Gök’ün aldığı araçlar, alanda tanıtılmıştı. Yüzlerce kişi araçları izlemek için meydanda toplanmıştı. Batman’ın kenar mahallelerinden  Petrolkent’te ise yeni yeni yapılaşmaya başlamıştı. Dönemin harita mühendisleri, paftaları belirlemek için çamurlu arazilerin yolunu tutuyordu. Siirt JETPA’nın eski kulüp başkanı Fadıl Akgündüz, sanatçı İbrahim Tatlıses’i getirdiğinde Batman havaalanında renkli görüntüler oluşmuştu. İşte Batman’ı anlatan kareler.

İŞTE ESKİ MEYDAN

Burası Cumhuriyet meydanı. 1994’te Belediye Başkanlığına seçilen merhum Salih Gök, 8 iş makinesini kentin en eski alanında tanıtmıştı. 6’sı damperli kamyon, 1 minibüs ve 1 yükleyiciyi o dönemin 60 bin TL’si ile alan Batman Belediyesi’nin araç tanıtım töreni ilgi görmüştü. Şimdilerde dinlenme yerine dönüşen alanın bir bölümü bir dönemler özel reklam tabelalarıyla kaplıydı. İşte 94’lü yıllarda meydanın manzarası.

PETROLKENT’İN GELİŞİM YILLARI

Burası Batman’ın kenar semtlerinden Petrol kent. 90’lı yılların başında yapılaşmanın henüz yeni yeni başladığı Petrol kent, çevredeki il ve ilçelerden yoğun göç almıştı. Belediye Fen ekipleri, çarpık kentleşmenin önüne geçmek için harita mühendisleri ile görev başındaydı. 28 Yıl önce henüz Petrol kent’in oluşmadığı o semtte görevliler ellerinde harita ile arsa sahiplerine yardımcı olurken objektiflerimize böyle yansımıştı.

TATLISES VE AKGÜNDÜZ

Komşu il Siirt’in tanıdık simalarından Jet Fadıl lakaplı Fadıl Akgündüz, Siirt’i 1. Lig’e çıkardığında beraberinde Batman’a getirdiği sanatçı İbrahim Tatlıses’le şov yapmıştı. 1998 yılında Batman hava limanına gelen İbo ve Akgündüz’ü yüzlerce kişi karşılamıştı. İbo ve Akgündüz otobüse bindiklerinde objektiflerimize böyle yansımıştı.

BURASI AKYÜREK DDY ÜST GEÇİDİ

Yıl 1992. Cumhuriyet caddesi ile Akyürek semtini biri birine bağlayan DDY üst geçidi, petrol emekçileri ile semt sakinlerinin geçiş güzergahıydı. Dönemin Akyürek Mahalle Muhtar vekili Azdin Kapar, tahtaları sökülen üst geçide dikkat çekmişti. Kapar, uzun bir süre önce yakalandığı amansız hastalık sonrası vefat etmişti. Şimdi ki İş Merkezi’nin olmadığı Cumhuriyet caddesindeki alanın bir bölümü ise park ve yeşil alandı. İşte merhum Kapar’dan o eski tahtadan yapılı Akyürek’teki üst geçitte geride kalan bir kare.

Editör: TE Bilişim