** TÜPRAŞ Batman Rafinerisi, 2000’li yıllar öncesinde atık su arıtma ünitesi ile buluşmuştu ve rafinerinden çıkan atıklar artık İluh deresine akmıyordu. Bir dönemler tarihin gölgesindeki çardaklarda dinlenen Hasankeyfliler de artık o doyumsuz manzaralardan uzak. İşte Batman’dan farklı kesitler…

TÜPRAŞ’TA ATIK SU ARITMA TESİSİ
Petrol türevlerinin aktığı İluh deresi çevresinde oturanlar, petrol sektörlerinden yakınırlardı. Çevre dostu TÜPRAŞ ise 2000’li yıllar öncesinde atık su arıtma ünitesini şehre kazandıran ilk petrol sektörüydü. Dönemin bakan ve üst düzey yetkililerin de katıldıkları ünite görkemli bir törenle açılmıştı. İşte günbatımında atık su arıtma tesisi ve rafineri tesislerinden bir manzara.

TARİH GÖLGESİNDEKİ ÇARDAKLAR
Özellikle bahar aylarında renk cümbüşünün yaşandığı tarihi Hasankeyf, yerli ve yabancı konukların akınına uğrardı. Dicle Nehri kıyısı ile su içindeki yarımadayı andıran yerde kurulan çardaklardaki keyif bir başka olurdu. Hafta sonları Dicle kıyısındaki antik kentin gölgesinde dinlenenler sessiz ve derin akan Dicle’nin berrak suyuna hayran kalırlardı. Bu görüntüler de artık tarih oldu.

ESKİ ADALET BAKANI; KAZAN
Başbakan Yardımcısı merhum Necmettin Erbakan döneminde Adalet Bakanı olan yapan Şevket Kazan, bakanlığı döneminde Fazilet Partisi eski milletvekilleriyle Batman’a çıkarma yapmıştı. Beraberinde Bitlis eski Milletvekili Hüsamettin Korkutata ve bazı milletvekilleri ile Batman’a 1994 yılında konuk olan Kazan, petrol şehrinin yerli üzümü ve yöresel yemeklere hayran kalmıştı. İşte Bakan Kazan’dan geride kalan bir kare.

ESKİ MÜFTÜ VE İMAMLAR
Batman’ın eski müftülerinden Yüksel Kaymak, Şevket Başak Camii bünyesinde bir süre hizmet veren müftülük binasında Batman’ın eski imamlarıyla bir araya gelir, Kur’an kursuna katılan minik öğrencilerle sohbet ederdi. İşte bir dönemler imamlık yapan Batmanlı eski imamlar ile müftü Kaymak, Şevket Başak Camii girişinde öğrencilerle objektiflerimize böyle poz vermişti.

Editör: TE Bilişim