Barış Arslan

*Batman’da ilk park DDY Garı’nın bahçesi olarak biliniyor. Hala ‘bahçe’ olarak kullanılan DDY Garı, on binlerce yolcuyu ağırladığı gibi bir dönemler o park, petrolcülerin de durağıydı. SHP-DYP koalisyonu döneminde SHP’li Bakanların durağı Batman’dı. İşte şehrin dününe ait bir kesit fotoğraf…

BATMAN’IN İLK PARKI

DDY Batman Garı 1947 yılında tren seferlerine start vermesiyle birlikte kurulan petrol kentin ilk parkı. Bu bahçe hala o eski havasını koruyor. DDY garından yolculuk yapan on binlerce kişiyi ağırlayan DDY’nin ilk bahçesi petrol emekçilerinin de duraklarındandı. Günümüzde hala park olarak kullanılan DDY Garı alanındaki o yeşil alanın dili olsa da dünü anlatabilse. Bir dönemler kasket şapkaya ilgig gösteren vatandaşların da dinlendikleri garın bahçesinde 1990’lı yıllarında başında objektiflerimizin dondurduğu bir kare. Kim bilir treni bekleyen bu yolculardan kaçı şimdi aramızdadır…

ÇETİN VE KUMBARACIBAŞI!

DYP ile SHP’nin iktidarında dönemin iki renkli simasından bir kare. Yer Batman havalimanı. Dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı Onur Kumbaracıbaşı ve TBMM eski Başkanı Hikmet Çetin, uçaktan Batman limanına inerken objektiflerimize böyle yansımışlardı. Uçaklar, apronunun olmadığı dönemlerde liman içinde kurulan küçük bir konuk ağırlama binası önünde duruyordu. Bu kare 1994 yılında Batman havalimanında çekildi.

ESKİ SODEP’LİLER

SHP eski lideri merhum Erdal İnönü’nün kurduğu SODEP’in Batman Belediye Başkan adayı Kozluklu Abdullah Kaya’ydı. 1988 Yılında Mardin’den Batman’a gelen SHP liderini dönemin Başkan adayı ve Milletvekili adaylarından Abdullah Kaya ile Batmanlı eski terzi Mehmet Ali Ateş ile arkadaşları karşılamıştı. İşte Hasankeyf yakınında SODEP heyeti merhum İnönü’yü beklerken çektikleri bir hatıra fotoğrafı.

İLK İNTERNET CAFE

2000’li Yılların başında internet cafelerin mantar türer gibi ürediği Batman’da, internet mekanları gençlerin ilgi odağıydı. Eski Küçük Sanayi Sitesi caddesindeki Neşem Bilardo’nun ‘Sohbet İnternet’ kafesi gençlerle dolup taşardı. İşte bir dönemlerin Neşem Bilardo ve kafesinden geride kalan bir manzara.

Editör: TE Bilişim