Barış Arslan

*Batman’ın genç politikacılarından Metin Banlı, hala muhtarlığını yaptığı Işıkveren köyü ile Batman arasında mekik dokuyan bir sima. Babası merhum Süleyman Banlı, bir dönemler köylerinin bağlı olduğu Siirt’in Kurtalan ilçesinin önder çiftçilerindendi. Batman’ın ilk Tarım İl Müdürü Feyzi Aslan, hindi palazı çiftliğini Akça köyü civarında kurmuştu. İşte Batman’ın dününe dair iz bırakan kareler.

IŞIKVEREN’İN ÖRNEK ÇİFTÇİSİYDİ
1990’da ‘il’ olan Batman’a  komşu konumdaki Kurtalan’ın Işıkveren köyü de bağlanmıştı. Yıl 1959. Siirt Teknik Ziraat Müdürü Naci Civanbay, 1 nolu belgeyi örnek çiftçi Süleyman Banlı adına düzenlemiş. 1921 doğumlu Banlı, 1977 yılında hayatını kaybetti. Örnek çiftçi Banlı, belgesini aldığında 38 yaşındaydı. Merhum Banlı’ya, çiftçilik belgesini düzenleyen dönemin Tarım Ziraat Müdürü Civanbay, kısaca şu görüşe yer vermiş; ‘’Süleyman Banlı mezkur köylerde 5 bin dekar arazide çiftçilikle iştigal etmekte. Ayrıca hayvancılık, kavakçılık ve arıcılıkla meşgul büyük ve önder çiftçilerden olması hasebiyle iş bu önder çiftçi belgesi isteği üzerine kendisine verilmiştir.’’ İşte sararan o tarihi belge.

1990 ÖNCESİ ARAÇLAR
Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Işıkveren köy muhtarlığını hala yürüten Metin Banlı, günümüzde ise aktif politikayla da iç içe. 1986-1987 yılları arasında oturduğu köyünde araba meraklılığıyla da bilinen Metin Banlı, o dönemlerde aracındaki şoför koltuğunda objektiflere böyle poz vermiş.

HİNDİ PALAZI TESİSİ AKÇA’DAYDI
1990 yılına kadar Batman’ın’ ilçe’ Tarım Teşkilatı Müdürlüğü’nü yapan aslen Midyatlı Feyzi Aslan, 1990’da Batman ‘il’ olunca 4 yıl süreyle İl Müdürlüğü görevini de sürdürdü. O dönemde ilginç projeleriyle gündemde olan  Aslan, Akça (Tilmiz) köyü karşısına kurduğu hindi palazı tesisiyle dikkatleri üzerine toplamıştı. İşte Aslan’ın, o tesiste incelemelerde bulunduğu an objektiflerimize böyle yansımıştı.

O SAHNENİN DİLİ OLSA…
Batman Kadın Doğum ve Çocuk hastalıkları hastanesi ile Askerlik şubesi bitişiğindeki eski Kültür Merkezi, kentte aktivitelerin nabzının attığı yerdi. Şehirdeki sosyal etkinliklerin çoğu bu mekânda yapılırdı. 2 Yıl önce yıkılan eski Kültür Merkezi konferans salonundaki sahne, birçok ünlü tiyatrocuya da ev sahipliği yapmıştı. İşte Türkiye turnesine çıkan bir Devlet Tiyatrosu oyuncularının oyunundan bir kare.

Editör: TE Bilişim