Barış Arslan

*Batman ‘İl’ olduğu ilk aylarda bazı kamu kurum ve kuruluşlarına yer tahsis yapılmıştı. Bunlardan biri de DSİ İşletme tesisiydi. Belde Mahallesi’ndeki bu yer şimdi şehrin gözde semtine dönüştü. İşte petrol şehrinden kesitler…

32 YIL ÖNCESİ DSİ YERİ

Burası 32 yıl öncesinden DSİ Batman Müdürlüğü’ne tahsis edilen yerdi. DSİ 10’uncu Bölge Müdürlüğü’ne ait Batman Sol sahil sulama işletme tesisleri sahası, Esentepe karşısındaki yerdi. Gültepe, GAP ve Belde Mahallesi’nin olmadığı dönemlerde DSİ için tespit edilen yerde in-cin top oynuyordu. Aradan geçen 32 yılda DSİ tesislerinin yerinin etrafında binlerce ev yapıldı. Üç yeni Mahalle, Batman’a eklendi.

İLUH ‘SU’ DİYE İNLİYORDU

Batman’ın çekirdeğini oluşturan ‘İluh’ semti yıllarca ‘su’ diye inledi. Özellikle 90’lı yıllarda su çilesi çeken kentin eski semtinde oturanların imdadına Belediye itfaiye ekipleri yetişiyordu. Yıl 1991. Mevsim yaz. İluh mahallesinin tepesinde oturan semt sakinlerinden kadın-çoluk, onlarca kişi bakraçlarla itfaiye aracının etrafını sardığında objektiflerimize böyle yansımıştı.

ÇOK ÇOCUKLU HASRET BABA

90’lı Yıllarda bölgede en fazla çocuk sahibi olan Hasret Baran, 1994 yılında Batman’a konuk olan Fatma Girik’in, “Söz Fato”da programına da konuk olmuştu. 1998’de yaşama veren 80 çocuklu Baran, Kanal D’deki programda “Türkiye’nin plakası kadar çocuğum var” sözleriyle dikkatleri üzerine çekmişti. 1992 Yılında çığın düştüğü Sason-Örenağıl köyünde de dönemin Valisi Sami Seçkin’e, Hasret Baran “Vali bey, bize helikopterden attığın 50-60 battaniye yetmez. Sadece çocuklarım ve torunlarıma 500 battaniye gerekli” demişti. Baran, vefatından önce objektiflerimize böyle poz vermişti.

GELEN, KÜLTÜR MAHALLE MUHTARI ADAYIYDI

Uzun yıllar Karşıyaka Mahallesi’nde oturduktan sonra 2000’li yılların başında Kültür Mahallesi’ne yerleşen Kemal Gelen, bir dönemler çok sevdiği Kültür’de mahalle muhtarlığına adaylığını bıraktı. Az bir oyla muhtarlığı kaybeden Gelen, Batman Belediye Meclis üyeliği görevini de yaptı. Gelen, 2000’li yıllarda muhtarlık için Kültür mahallesinde seçim bürosu açmıştı.

Editör: TE Bilişim