Barış Arslan

*Batman ‘ilçe’ olduğu dönemlerde şimdi ki modern semtler olarak bilinen GAP, Belde, Gültepe ve Fatih Mahalleleri yoktu. Atatürk parkının çevresinde besi çiftlikleri dışında yapılar bulunmuyordu. Esentepe’den bakılınca Çömçe lokantasının bitişiğindeki apartmanlar görülüyordu. İşte Batman’ın eski kareleri…

İLÇE DÖNEMİNDE BATMAN BÖYLEYDİ

Batman’ın dününe ışık tutan tek gazete Batman Çağdaş, petrol şehrinin ilk günlük gazetesindeki tarihi arşivindeki sararan kareler, Batman’ın 35 yılda kat ettiği mesafeyi gözler önüne seriyor. Yıl 1987. Burası Batman’ın genel görünüşünden bir fotoğraf. Şimdi Esentepe köprülü kavşaktan çekilen bu karede Atatürk parkı çevresindeki besi çiftlikleri dikkat çekiyor. Çömçe lokantasının bulunduğu kavşakta ‘Saygılı’ ailesine ait apartman görülürken, Batman Rafinerisi’nin genel görünüşünün bulunduğu bu manzarada şimdi kentin modern yüzü hakim.

BURASI ESKİ HAVA LİMANI KAVŞAĞI

Yıl 1997. Dönemin TÜPRAŞ Batman Rafineri Müdürü Ümit Erdem ve ekibi, rafinerinin hiç sönmeyen flayr bacasını sembolünü yansıtan figürü, eski hava limanı kavşağına kazandırmıştı. Batman-Diyarbakır yeni karayolunun da birleştiği o kavşağa yapılan flayr bacası bir süre sonra kaldırılmıştı. İşte 1998 yılında Batman kent girişinin büyük bir kasabayı andıran manzaradan bir kare

İSTASYONLARDAN KAMPANYA

Batman’daki akaryakıt istasyonları bir dönemler promosyon ve otomobil kampanyalarıyla gündemdeydi. Petrol şehrinin eski akaryakıt istasyonu konumundaki Shell, 2000’li yıllar öncesinde düzenlediği kampanyalar arasında ‘otomobil’ çekilişlerini gerçekleştirirdi. İşte Turgut Özal bulvarında Shell’in düzenlediği ‘otomobil’ kampanyasında ‘Sizi otomobillendiriyoruz’, ‘Bu otomobil sizin’ yazılı dövizlerin asıldığı kampanya, Turgut Özal bulvarındaki yakıt istasyonu bahçesinde objektiflerimize böyle yansımıştı.

BU KAHVELER YOK ARTIK

Yıl 1994. Telekom Başmüdürlüğü bitişiğindeki kahveler, bazı kurumların adını taşıyordu. Bir dönemler PTT ile Telekom iç içeydi. İki kurum 1994 yılında bir birinden ayrılınca, Turgut Özal bulvarındaki bazı kahvelere ‘PTT çay evi’ ile ‘Telekom çay evi’ ismi verilmişti. Şimdiler de bu iki mekanda da kahve işletmeciliği kalktı. Eski PTT ile Telekom çay evlerinden geride bu kare kaldı.

Editör: TE Bilişim