Barış Arslan

*Batman’ın ikinci Sebze-meyve hali Cumhuriyet meydanı bitişiğindeydi. Kısa bir süre oto galericiler sitesine de dönüştürülen alan eski günlerini arıyor. Ülkenin ilk rafinerisi TÜPRAŞ’ta yıldönümleri renkli törenlerle geçerdi. Balpınar beldesinin ilk Başkanı ise Hüseyin Geylani idi. 2000’li yılların başına kadar Şafak Mahallesi’ndeki boş alanda Nevroz şenlikleri yapılırdı. Batman’dan bir kesit eski fotoğraf.

ESKİ SEBZE-MEYVE HALİ!

Batman’ın ikinci Sebze-Meyve hal’i, 1970’li yılların başında eski Cumhuriyet alanı bitişiğindeydi. İlk sebze-meyve hali ise Ulu camii bitişiğinde Şen ailesine ait alandaydı. 30 Yıl önce şehirler arası otogar bitişiğinde üçüncü sebze-meyve hali yapılınca, ikinci meyve hali oto galerici sitesine dönüştürülmüştü. İşte bir dönemler eski oto galericilerin bulunduğu eski-sebze meyve hali’nin manzarası.

TÜPRAŞ’TA BİR YILDÖNÜMÜ

1955 Yılından beri Batman’da bacası tüten TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nde yıldönümleri yıllar öncesinden renkli geçerdi. Yıl 1995. Dönemin TÜPRAŞ Batman Rafineri Müdür Vekili Suat Algan, eski rafineri yemekhanesinde günün anlam ve önemiyle ilgili konuşurken, Batman rafinerisi eski emekçilerinden sanatçı Bahri Tunç ile bazı rafineri çalışanları o’nu pür dikkat izliyor. TÜPRAŞ’ın eski yıldönümlerinden geride kalan bir kare.

BALPINAR’IN İLK BAŞKANI!

Yıl 1999. Batman’a en yakın belde olarak bilinen Balpınar’da ilk Belediye Başkanı olarak seçilen Hüseyin Geylani, evinin bitişiğinde kiraladığı iki katlı evin zemin katını Belediye hizmet binası olarak düzenlemişti. İki dönem Belediye Başkanlığı görevini yapan Geylani, Belediye Başkanlığı seçildiğinde belde sakinlerine seslenirken, objektiflerimize böyle yansımıştı.

ŞAFAK MAHALLESİNİN YARISI YOKTU

Yıl 1990. Nevroz bayramında şenliklerin adresi Şafak Mahallesiydi. 1999’da dönemin Belediye Başkanı avukat Abdullah Akın, meydanında toplanan kalabalığa seslenirken, Şafak Mahallesi’nin yarısı yoktu. Bir dönemler etkinliklerin adresi olan o alan, şimdilerde apartman doldu. İşte 99 Nevroz şenliklerinden bir manzara.

Editör: TE Bilişim