Barış Arslan

*70’li Yıllarda aktiviteleriyle bilinen Batman Cengiz Topel’de tiyatro oyunu sergileyen öğrencilerin becerileri eğitimcilerin ilgisini çekerdi. 1996 Yılında Mehmet Emin Şimşek okulunun temeli atıldığında Belde mahallesi yoktu. İz bırakan yöneticilerden bazıları da şimdi aramızda yok…

CENGİZ TOPEL’DE TİYATRO OYUNU

1970 Yıllarda Yeni Mahalle’deki Cengiz Topel ilkokulu, petrol kentinin gözde eğitim yuvalarındandı. Yer malı haftasında tiyatro oyununu sergileyen öğrencilerin başında Diyarbakırlı eğitimci Sabahattin Oktay ve Mehmet Genç vardı. Öğrenciler, sahneye taşıdıkları içme suyu kuyusu motifi ve yerli ürünleriyle eğitimcilerden tam not almıştı.

BELDE’DEN ÖNCE OKUL

GAP Mahallesinin devamı olan Belde semti 1997 yılından sonra gelişti. Önce Bölge Devlet hastanesinin temeli atıldı, ardından Mehmet Emin Şimşek ilkokulunun inşaatına başlanıldı. DSİ Batman Şube Müdürlüğü hizmet binasının yapımına başlanılmasıyla bir anda Batman’ın 2’inci büyük semti Belde oldu. İşte 1997 yılında kaba inşaatı tamamlanan Mehmet Emin Şimşek okulu binasından bir kare. Bu eğitim yuvasının ilk müdürü ise merhum Eyüp Balıkçı idi.

BATMAN’IN SON KAYMAKAMLARINDANDI

Batman ‘İl’ olmadan son Kaymakamı Ali Ülger’di. Aslen Mersin-Tarsuslu olan Ülger’den önceki Kaymakam ise Elazığ-Madenli Aydın Arslan’dı. Batman Kaymakamlığının ardından sırasıyla Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, Şırnak ve Karaman Valiliklerini de yapan Arslan, 1997’de ‘OHAL Valisi’ olarak Diyarbakır’da görev yaparken geçirdiği kalp krizi sonucu yaşama veda etmişti. İşte Arslan’dan geride kalan bir fotoğraf.

SONDAJ’DAN MÜDÜRLÜĞE

15 Yılı aşkın süreyle Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nde iz bırakan yöneticilerden biri de Fikret Yöndem’di. 1992 Yılında TPAO’nun efsane Bölge Müdürü Mehmet Yamaç, kendi isteğiyle ayrıldığı Batman’da Sondaj Müdürü Fikret Yöndem, TPAO’nun yeni ‘Bölge Müdürü’ olmuştu. İşte 1993 yılının Aralık ayında yıktırılan eski Beyaz Saray binasında TPAO’nun yıl dönümünde petrol emekçilerine seslenen Yöndem, objektiflerimize böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim