Barış Arslan

*1960 ve 70’li yıllarda petrol şehri, büyük bir kasabayı andırıyordu. Türkiye Petrolleri’ndeki Site Mahallesi’ndeki eğitim yuvalarının dışındaki okullar arasında parmakla gösterilen Devrim, Cengiz Topel ve 19 Mayıs eğitim yuvalarında görev yapan dönemin eğitimcilerinin çoğu şimdi aramızda değil. Bayram törenlerin yapıldığı Türkiye Petrolleri’nin bulunduğu Site’si eğitimcilerin ilgisini çekerdi. İşte 50 yıl öncesinin Batman’ın dan eğitime hizmet verenler ile o eğitim yuvalarında yetişen başarılı öğrencilerden kesitler.

50 YIL ÖNCESİNİN EĞİTİMCİLERİ

Yıl; 1968. Yer; Türkiye Petrolleri Bölge Müdürlüğü’ndeki stat. Bir 19 Mayıs bayramı etkinliğinde yüzlerce öğrenci o emektar stadı doldurmuş. Dönemin eğitimcileri bayram etkinliğine tam kadro katılmış. Cengiz Topel’in eğitimcilerinden merhum Kazım Korkmaz, İsmetullah Düvek, Nesrin Solmaz ve Selma Akçaaba’nın da aralarında bulunduğu eğitimcilerin şık kıyafetleri dikkat çekiyor. 19 Mayıs 1968 yılındaki bu karedeki bazı eğitimciler yaşama veda etti.

İZ BIRAKAN ÖĞRETMENLERDİ

Yıl 1969. Batman Cengiz Topel ilkokulu binasının arka giriş kapısında bir araya gelen dönemin eğitimcilerinden hatıra bir kare. Eski eğitim yuvasının fiziki yapısı berbat durumda ama o dönemin idealist eğitimcilerinin yüzü gülüyor. Okul girişinin merdivenlerinde hatıra fotoğrafı çekenlerden arka sıradaki (soldan sağa) vekil öğretmen merhum Ahmet, motosiklet kazasında hayatını kaybetti. Okul Müdürü Siirtli Veysi Bayoğlu, Yunanistan’da görev yaptıktan sonra emekli oldu. İsmetullah Düvek emekliye ayrıldı. Siverekli Ahmet Postacı Batman’dan sonra memleketine dönüş yaptı. Cengiz Topel ilkokulundan sonra Cumhuriyet ilkokulunda çalışan Salih Güven emekliye ayrıldı. Sivaslı Sinan Serhat Kulu ve eşi Münire Kulu emekli oldu. Diyarbakırlı eğitimci Kasım Kahraman memleketinde vefat etti. Batmanlı Halit Bilgin İstanbul’a yerleşti. Nesrin Solmaz ise emekliye ayrıldı.

BU OKULDAN BAŞARILI ÖĞRENCİLER YETİŞTİ

Cengiz Topel ilkokulu, Yeni Mahalle’deki öğrencilerin yanı sıra çevredeki semtlerde oturan bir çok öğrenciye de ev sahipliği yaptı. 1968-69 eğitim-öğretim sezonunda 4. sınıf öğrencilerini okutan İsmetullah Düvek, Prof. Dr. Şemsettin Dursun, İnşaat Mühendisi Osman Özcan, iş adamı Beşir Akbaş ve Katiplikten emekliye ayrılan Azize Hilal Arı’nın da aralarında bulunduğu bu karede onlarca öğrenci kısıtlı imkanlara rağmen başarılı mesleklere adlarını yazdırmayı başardılar.

CENGİZ TOPEL’DE BİR HATIRA

Yıl 1967. Batman Cengiz Topel ilkokuluna atanan İsmetullah Düvek, o dönemin öğrencilerinden Midyatlı Ferah Gülgür, Batman’ın 1’nci cadde deki Güler Ticaret sahibi Gülerlerin kızı Sevim Güler, Bolu SGK İl Müdürlüğü’nde memur olarak görev yapan Veysi Gökalp ve küçük kız kardeşi İlknur’la Cengiz Topel ilkokulu bahçesinde bu hatıra fotoğrafı için objektiflere poz vermiş.

Editör: TE Bilişim