Barış Arslan

*Eskiler denildiğinde ilk kentin ilk güzergahları, taşları, kaldırımları akıllara gelir. Batman’ın ilk futbol sahası Türkiye Petrolleri’ne aittir. Site’deki sahada bir dönemler resmi bayram kutlamaları yapılırdı. O sahanın dili olsa da ne etkinlikler ile müsabakalara ev sahipliğini yaptığını anlatsa. Batman’ın dünü, bugünden çok daha hareketliydi. İşte şehrin dününe ait kareler…

EMEKTAR TP STADI
Yıl 1968. TP’nin emektar stadında bir 23 Nisan etkinliği. Yöresel kıyafetlerle bayramlarını kutlayan 50 yıl öncesinin öğrencilerinden bir grup. Cengiz Topel İlkokulunda görev yapan emektar eğitimcilerden İsmetullah Düvek ve Ordulu Hamdi Alkan, 23 Nisan anısına çektirdikleri hatıra fotoğrafından bir kare. O emektar sahada bu etkinlikler artık yok.

TEKEL’DE BİR BAKAN
Yıl 1994. Dönemin Tekel’den sorumlu Devlet Bakanı merhum Nafiz Kurt, DYP eski İl Başkanı Faris Özdemir, Batman eski Valisi Salih Şarman ve Belediye Başkan Vekili Salih Sevim’le protokolde oturuyor. Batman’a konuk olan Bakan ve beraberindekiler tütün piyasasının açılışından önce Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş’ı okurken objektiflerimize o an böyle yansımıştı.

PETROL İŞ’TEN SIĞINMACILARA GIDA
1992 Yılında Irak’tan Türkiye’nin sınırındaki Hakkari’nin Şemdinli ve çevresindeki yerleşim birimlerine yerleşen Iraklı Kürt sığınmacıların imdadına tüm bölge halkı yetişmişti. Dönemin Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın yardım çağrısının ardından Petrol-İş Sendikası Batman Şubesi de harekete geçmişti. İşte Petrol İş Sendikası önünde kamyona yüklenen bir tır dolusu gıdayı Hakkari’ye götüren petrol emekçisi merhum Cemal Tekin ve beraberindeki sürücünün karesi.

BELEDİYE’NİN MASKOTUYDU
Batman Belediyesi’nde uzun yıllar santral memuru olarak görev yapan Şehmus Gündüz, yıllar önce baba olma sevincini yaşamıştı. Yıl 1994... Yer Eski Tekel caddesi… Şimdilerde ‘Gülistan caddesi’ olarak bilinen güzergahta Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş bürosunun önünde oğlu ile birlikte hatıra fotoğrafı çeken Gündüz ve tek çocuğundan geride kalan kare.

KÖY ODALARI TARİH OLDU
Batman’la birleşen Köseterla (Krediye) köyünde 20 yıl öncesine kadar köy odası vardı. Bir çok köydeki o eski ‘Köy Odaları’ ilgisizlikten yıkılmaya yüz tutmuştu. İşte bu odalardan bir de Kösetarla köyündeki binaydı. 1994’e kadar köylülerin bir araya geldiği o oda da şimdi manzaradan eser yok.

Editör: TE Bilişim