Barış Arslan

70’Lİ YILLARIN İSPANYOL PAÇASI!
1970’li Yılların Batman gençliğinin giyim modası İspanyol paçalı pantolonlardı. Batman’ın tanınan ve emektar fotoğrafçılarından Naif Turan ve İlyas Ekinci’nin, 1976 yılında Batman’ın Cumhuriyet meydanında çektirdiği hatıra karede, İspanyol paça modasının yaygın olduğu pantolonlarla objektiflere böyle yansımıştı.

HÜRRİYET’TE BİNLERCE ÖĞRENCİ
Batman’ın Hürriyet Mahallesi’ndeki eski eğitim yuvası konumundaki ilkokuldan 1970’li yılların başında bir kare. Batman nüfusunun 30.000’li olduğu yıllarda kentin karşı yakasında oturan ailelerin çocuklarının gittikleri adres Hürriyet ilkokuluydu. Petrol kentinin eski eğitim yuvası Hürriyet’te okuyan 70’li yılların öğrencilerin arasında fotoğrafçı Naif Turan, Mustafa Tuğyıldız, Süleyman Baysal ve Mehmet Ali Çiftçi yer alıyor. Hürriyet ilkokulunda, ikinci dönem mezunları bir arada. Eski eğitimcilerden Nusret Eren de öğrenciler arasında.

70’Lİ YILLARDA HÜRRİYET MAHALLESİ
Bu kare; 1972 yılında Batman’ın Hürriyet Mahallesi’nde çekildi. Hürriyet’teki evlerin çoğu kerpiç ve taş yapılıydı. Semt sakinlerinden Naif Turan, evlerinin bulunduğu Hürriyet Mahallesi sokağında çektirdiği hatıra fotoğrafı.

90’DA ÇAĞDAŞ YILDÖNÜMÜ
‘İlçe’ döneminde Batman’ın ilk günlük gazetesinin yıldönümü yine Türkiye Petrolleri’nin o küçük ama protokol üyeleri ile kentteki yöneticilerin ağırlandığı Park restaurant’taydı. 1990’da ‘İl’ olmaya ramak kala 7’inci kuruluş yıldönümünü restaurantta kutlayan Batman Çağdaş’ın yemeğine katılanlar arasında seçkin simalar dikkat çekiyor. Yazı İşleri Müdürümüz Arif Arslan, etkinliğe katılanlara teşekkür ettiği sırada objektiflerimize böyle yansımıştı.

FAKÜLTEDEN ÜNİVERSİTE’YE GEÇİŞ DÖNEMİ
Yıllarca Diyarbakır Dicle Üniversitesi’ne bağlı bir yüksek okul ile fakültenin olduğu Batman, 2007 yılında tüm illere ‘Üniversite’ verildiğinde bu bilim yuvasına kavuşmanın sevincini yaşamıştı. Yıl 1994. Batman Belediyesi konferans salonunda toplanan kentin STK ve Odaları, üst düzey yetkililerin katılımıyla Batman’ın Üniversite isteğini dillendirmişti. İşte o iz bırakan toplantıdan bir kare.

Editör: TE Bilişim