BU SERVİS ARAÇLARIYLA OKULA GELİRLERDİ

Bu fotoğraf 1960’lı yılların ortalarında çekildi. Eski yarım otobüs şeklindeki Chevrolet arabanın kaptanı TPAO emeklisi ve eski Batman Belediye Meclis üyesi merhum Halil Gönülaçar idi. Raman’da ilkokulu bitiren Yalçın Ata, eski aracın önünde hatıra fotoğrafı çekerken, merhum Gönülaçar da objektiflere böyle yansımıştı. Raman Dağı’ndaki eski petrolcülerin çocukları sabahları servis araçlarıyla Site Ortaokulu’na getirilirdi. Akşamları da tekrar Raman’daki evlerine ulaştırılırdı.

RAMAN’DA YAŞAM BİR BAŞKAYDI

1940 ile 1975 Yılları arasında şen bir yerleşim yeri olan Raman’da yaşayan gençler moda tutkunuydu. O dönemin gençleri, büyük şehirlerin giyim tarzında giyinirdi. 1969 Yılında Raman Dağı’nda çekilen siyah-beyaz bir kare. Abdurrahman Sarp, merhum Emrullah Akan, Mecit Süren ve İsmail Ata, çocukluk ve gençliklerinin geçtiği Yakıtlı (Zeve Alika) köyü girişinde yürürken, kış mevsiminde kar’ın yerde olduğu o siyah-beyaz karede o dönemde giyimlerinin şıklık ve zarafeti dikkat çekiyor.

KÖY ORTASINDA TARİHİ ÇEŞME

Raman Dağı’nın merkezi sayılan ‘Zeva Alika’ köyünün ortasında bir zamanlar tarihi çeşme vardı. Bu çeşmeden herkes sağlıklı bir şekilde su içerdi. Şimdilerde bu çeşmenin yerinde yeller esiyor ama 1968 yılında eski Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Emrullah Akan, Yakup Gezici ve Yalçın Ata, o tarihi çeşmeyi böyle ölümsüzleştirmişler.

SUCU MEHMET, RAMAN’DA EVLERE SU DAĞITIRDI

Türkiye’nin ilk petrol dağı olan Raman’da hemen her evde sıcak su vardı ama sağlıklı su içebilmek için Yakıtlı köy ortasındaki kaynak sudan her evin yararlanması için TPAO, ‘Sucu Mehmet'i görevlendirmişti. Merkeplerle her eve su götüren Sucu Mehmet 1965 yılında Hasan Demir, Cevdet Bingöl, İsmail Ata ve Yalçın Ata ile bu hatıra kareyi çekmişti.

Editör: TE Bilişim