YILLARA MEYDAN OKUYAN PANSİYON

Burası Site Mahallesi’nde halen dimdik ayakta olan ilk petrolcülerin barınma mekanı… 40 Kişilik B pansiyonu olarak bilinen binada 39 yıl önce çekilen hatıra karede yer alan petrol mühendisleri; “Habip Albayrak, Teknik ressam Dilek Yalçınkaya, Oğuz Tunca, Levent Topçuoğlu ve Kemal Buran. Bu simaların çoğu yıllar önce TPAO’dan emekli oldu. Bir zamanlar 40 kişilik mekan bekar petrolcülerin barınma yeriydi.

PİLOT RAFİNERİ’DE İLK KAZANLAR

Yıl, 1948… Burası DDY  Batman Garı’nın hemen arkası. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü girişindeki eski Gümrük binası yerinde küçük rafineri olarak bilinen ‘Pilot Rafineri’nin temeli atılmıştı. Fırın kazanları ve bacalarının yeni yeni monte edildiği Batman Ovası’nda sadece DDY Batman Gar’ı vardı. Batman ovası ise bozkırdı. İşte 1948 Yılında temeli atılan ‘Pilot Rafineri’nin bu manzaraları geride kaldı.

RAFİNERİDE İLK KAYNAKÇILAR

Bu siyah-beyaz karede DDY Batman Gar binası yakınında çekildi. O dönemlerde Batman ovasında İluh-Tepebaşı’nda 15 haneli köy ile DDY tren gar binası ve ‘küçük rafineri’ diye tabir edilen ‘Pilot rafineri’ vardı. Rafineri’nin kazan ve fırınları monte eden kaynakçı ustalar ise Midyat Estel’li İsmail Tatlı, Abdulvahap Tatlı, Gercüşlü Ahmet Güven, Halil Kaçmaz, Halil Kaya ve Midyatlı Yusuf Kalaycı idi. İşte ilk kaynakçıların monte ettikleri ilk kazan ve fırınların önünde eski emekçilerin çektikleri siyah-beyaz kare. Bu karedeki simaların çoğu hakkın rahmetine kavuştu.

RAMAN ASFALTI KONYA’YI İHYA ETMİŞTİ

1940’larda Batman Rafinerisi’nin ilk Müdürü Hasan Göker idi. Tecrübeli petrolcü Göker, Batman Rafinerisi’nden sonra İzmit Aliağa ve İstanbul İGSAŞ rafinerilerinin de kuruculuğunu yaptı. Petrolcülüğün staj yeri olan Batman’da edindiği tecrübelerle önemli görevlerde bulunan Göker, Pilot rafinerisinde ilk asfalttan Konya Belediyesi’nin yararlandığını söylüyor; "Batman’da kurulan pilot rafinerisinde ham benzin çıkıyordu. Düşük oktanlı bir benzindi. JİP araçlarında kullanılıyordu. Biraz da gaz yağı üretirdi. Çoğu fuel-oil ile asfalt üreten rafineride en çok Konya Belediyesi yakıt aldı. Tonu 15 liradan sattığımız asfalt sayesinde Konya tüm yollarını asfaltlamıştı. Akıllı olan belediyeler yollarının asfaltını önceden yaptılar.”

Editör: TE Bilişim