1958 YILININ PETROLSPOR’U

Yıl, 1958… Yer, TPAO’nun emektar sahası… Yıllarca TPAO Batman Bölge Müdürlüğü bünyesinde bulunan Petrolspor kulübü kurucularından ilk Muhasebe Müdürü Kahramanmaraşlı Latif Kayıran’dı. Diyarbakır Ayspor’dan transfer edilen eğitimci kökenli Erdem Güzelses de Petrol’ün kaptanlığını üstlenmişti. Kulübün ilk renkleri ‘Yeşil-Beyaz’dı. 62 Yıllık Petrolspor’un ilk kadrosunda yer alan futbolculardan Fahri Balcı’yı da hafta sonu kaybettik. Güzelses ve Balcı’nın da aralarında bulunduğu o ilk on birde kimse kalmadı. Petrol’ün ilk kadrosunda yer alan futbolcuların çoğu hayatta değil. İşte o amatör ruhlu kadrodan geride kalan siyah-beyaz kare.

60’LI YILLARDA 1 NOLU MİSAFİRHANE

TPAO tesislerinin bulunduğu Site Mahallesi’ndeki TPAO’nun ‘1 Nolu Misafirhane’nin 1960’lı yıllardaki manzarası… Dönemin petrol mühendisleri, teknikerler ve petrol emekçileri mesai bitiminde soluğu aldığı 1 nolu misafirhanede bir araya gelir, günün yorgunluğunu atardı. Aslen Diyarbakırlı Batman Rafinerisi eski İtfaiye Müdürü Erdem Güzelses ile Midyatlı Selim Delen, ayrılmaz ikiliydi. TPAO Misafirhanesi’ne konuk olanların şıklık-zarafet ve nezaket kuralı görülmeye değerdi. 49 Yıl önce Delen ile Güzelses’in, TPAO’daki misafirhanesinden geride kalan fotoğrafı. İki petrolcü de yaşama veda etti.

BİR ZAMANLAR RAFİNERİNİN KALBİYDİ

2007 Yılına kadar ülkenin ilk rafinerisi olan Batman TÜPRAŞ’ta, TCC ünite kulesi petrolün başkentinin sembolüydü. Koç grubunun bünyesine girdikten sonra yıkılan eski TCC ünitesinde 1973 yılında mesai arkadaşlarıyla birlikte hatıra kare çeken eski Rafineri İtfaiye Müdürü Erdem Güzelses’i kısa bir süre önce kaybettik. Bir zamanlar Batman Rafinerisi’nin kalbi konumundaki TCC ünitesinin eski fotoğrafları hatıra kaldı.

TPAO’DA UNUTULMAYAN VEDA TÖRENLERİ

Çocukluğu ve gençliği Batman’da geçen ve İluh doğumlu Yılmaz Tekince, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde 25 yıl süreyle ‘Sivil Savunma Amirliği’ yaptı. TPAO Batman Bölge Müdürü Mehmet Yamaç’ın, Ankara’ya atanmasının ardından eski petrolcüler arasında yaprak dökümü başlamıştı. TPAO eski Bölge Müdür Muavini Mehmet Ergüder ve Batman’ın eski eğitimcilerinden merhum Rüştü Kaya, Yılmaz Tekince’nin Genel Müdürlük Savunma Sekterliği’ne atanması nedeniyle TPAO Kristal Park’ta verilen veda yemeği öncesinde hatıra kare çekmişti. Tekince’nin veda yemeğine Ergüder’in eşi Serap hanım Tekince’nin eşi eğitimci Sermin ve tekniker Köksal Aksu’nun eşi ve eğitimci Şahver Kaya da veda yemeğinde bir araya gelmişti.

Editör: TE Bilişim