50 Yıl önce Batman’da tek futbol sahası vardı. Dönemin amatör ve mahalli futbol takımları TPAO Bölge Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvurup müsabakalara çıkarlardı. Batman’ın eski takım amatörlerden Yeşiltepespor antrenman için izinsiz tel örgütlerinin altından girmesi, TPAO yöneticilerini şaşırtmıştı. İşte siyah beyaz karelerden bir kesit…

48 YIL ÖNCESİNİN PETROL YÖNETİMİ

Yıl, 1974. Batman Rafinerisinin de TPAO’ya bağlı olduğu dönemlerdi. 62 Yıllık takım Petrolspor’un 1974 yılında yaptığı olağan kongresinde yönetim kurulu TPAO ve Rafineri yöneticilerinden oluşmuştu. İşte Kırmızı-beyazın eski yöneticilerinden siyah-beyaz kare; “Fikret Manas, Burhan Önal, Doğu Tuna, Ertuğrul Çetin, Uğur Özus, Süleyman Barış, Baki Osmanoğlu ve Erdemir Arel.”

EMEKTAR SAHANIN 70’Lİ YILLARDAKİ MANZARASI

Bu kare, 1970'li yılların başında Site de çekildi. Site Mahallesi’nde ‘Beyaz Saray’ binasına komşu olan Batman’ın ilk stadyumuydu. 1955 Yılında yapılan stad 1958’de futbol müsabakalarına açıldı. O gün bugün o stadyumda sayısız futbol müsabakaları oynandı. Emektar stadın fiziki yapısı da değişti. Stadın zemini şimdiler de sentetik halıya dönüştürüldü. Açık tribün kapalı hale getirildi. Tek değişen stadyuma komşu olan ‘Beyaz Saray’ binasının olmayışı.

TELLERİN ALTINDAN STADYUMA GİRERLERDİ

TPAO stadından ilginç bir manzara daha. Yıl, 1971. Batman’ın eski amatör takımlarından Yeşiltepe bir müsabaka öncesinde antrenman için TPAO stadının yolunu tutmuştu. İzin almayan takımın futbolcuları, tel örgülerin altından geçip stat da antrenman yapması dönemin yöneticilerini hayretler içerisinde bırakmıştı. O dönemler stat olmayınca amatör ve mahalli takımlar TPAO’ya dilekçe vererek, antrenman ve müsabakalara çıkabiliyorlardı. TPAO’nun stadında antrenman izni alamayan eski Yeşiltepeli’ler tel örgülerin altından sahaya girip antrenman yapması TPAO yöneticilerini hayretler içerisinde bırakmıştı.

544 FUTBOLCUYLA ÇALIŞAN ANTRENÖR

Bir zamanlar Batman Petrolspor’un ele avuca sığmayan futbolcusu Abdülkadir Gayretli, aktif futbol ve antrenörlük hayatında 544 futbolcu ile çalıştı. Batman’ın amatör takımlarının yanı sıra profesyonel takımlarda da forma giyen birçok profesyonel futbolcu ile çalışan Gayretli, uzun yıllar Petrolspor'da Teknik Direktörlük de yaptı. Gayretli’nin çalıştırdığı futbolculardan 45’i profesyonel takımlarda da forma giymişti. Halen yaşamını İstanbul’da sürdüren Gayretli, ‘Batman’ın futbol elçisi’ olarak adlandırılıyor.

Editör: TE Bilişim