Bir zamanlar Türkiye’nin tuş kralı olan Milli Güreşçi Mehmet Emin Şimşek, müsabakaların yapıldığı TPAO Melih Genca spor salonunda omuzlara alınırdı. 1960’lı Yıllarda Batman Petrolspor futbol kulübü, bölgede parmakla gösterilirdi. Batman amatör ligi, 1984 yılında kurulan Gençlerbirliği amatör kulüp sayısı dörde çıkmıştı. Gençlerbirliği’nden Belediyespor’a 11 futbolcu transfer olmuştu. İşte Batman’da belleklerde kalan bazı kareler…

TUŞ KRALI OMUZLARA BÖYLE ALINMIŞTI

Tarih, 5 Şubat 1972… Yer, TPAO Melih Genca Kapalıspor salonu…  Akdeniz Olimpiyat Şampiyonası’nda tuş kralı olan Milli Güreşçi Mehmet Emin Şimşek, Batman’daki turnuvada da minderdeki rakibini, 3 saniyede tuş yaparak elemişti. Şimşek’in o aldığı büyük başarı karşısında eski Batman Gençlik Spor kulübü ve Petrolspor file bekçisi, şimdilerde emekli olan TÜPRAŞ Batman Rafinerisi emeklisi Muzaffer İnağ, mindere fırlayıp pehlivanı omzunda taşımıştı. 50 Yıl öncesinde Kapalı spor salonunda o muhteşem an objektiflere böyle yansımıştı.

60’LARIN PETROLSPOR’U

1958 Yılında Batman Petrolspor’un kaptanlığını üstlenen Diyarbakırlı Erdem Güzelses, aktif futbolu bıraktıktan sonra Kırmızı-Beyazlıların, Genel Kaptanlığını üstlenmişti. Kaleci İlhan, Halil Babaoğlu, Cemil Özçiçek, Salih Eren, Muzaffer Koyuncu ve Nezir Erol’un da yer olduğu o siyah-beyaz karede Petrolspor, bölgenin en iyi amatör takımı idi. TPAO’nun emektar sahasında futbolcuların hep yanında olan ve Petrol’de tarih yazan Güzelses, kısa bir süre önce yaşama veda etmişti ama geride 1963 yılındaki o efsane kadrodan bu hatıra kare kaldı.

KIZILBULUT ve GAYRETLİ’NİN GENÇLER’İ

1983-84 Futbol sezonunda Batman Amatör Ligi’ne ‘merhaba’ diyen Gençlerbirliği, petrol kentinin dördüncü amatör takım unvanını elde etmişti. Kulüp Başkanlığını TPAO emeklisi Edip Kızılbulut, antrenörlüğünü de Kadir Gayretli’nin yaptığı Gençlerbirliği’nde hatır kare çekenler arasında eski futbolcu Cengiz Kayra ve merhum Hamdin Boğa da var. İşte Gençlerbirliği’nde ilk forma giyenler; “Abidin, Hikmet, Erol, Seyfettin, Mehmet Boğa, Ahmet Özer, kaleci Halit, Şerafettin Şeker, Gültekin Ceylan. (Oturanlar); Mehmet Sevim, Adil Aydın, Menderes Akın, Bedri Sütçü, Ekrem Aslan, Tevfik, Kemal, kaleci Behzat ve Hikmet). Bu kadrodan Batman Belediyespor’a 11 futbolcu transfer olmuştu.

ESKİ İKİ KURUM ÇALIŞANLARI BİR ARADA

Yıl, 1963. Batman eski Tekel çalışanları, eski Sebze-Meyve Hali esnafları ve eski Zirai Donatım Kurumu çalışanlarının ‘birliktelik’ fotoğrafı. Bu karede yer alan bazı simalar aramız da değil. 52 Yıl önce Batman’ın eski Çarşı merkezinde iç içe olan kurumlardaki bazı simalar; “Halil Demir, Masum Demir, Musa Sayın, Bayram Sayın, Fikret Altun, Aydın Yıldırım, Süleyman Gayretli,  Eczacı Zeki, Resul Yasak, Mithat Özdemir, Ahmet Doğan ve Zeki Zariç.”

Editör: TE Bilişim