*Salonların olmadığı 1970’li yıllarda Site Mahallesi’nde TPAO’nun ‘Beyaz Saray’ binası düğün, nişan ve bir dizi etkinliğin adresi sayılırdı. O yıllarda modanın takipçisi olan Siteli gençlik, düğün törenlerini kaçırmazdı. Adını petrolcülük tarihine altın harflerle yazdıran Batman’daki eski petrol yöneticilerinin çoğu başkentte TPAO Genel Müdürlüğü’nün üst düzey kademesinde görev üstlendi. İşte petrol şehrinden düne dair bazı kareler…

BEYAZ SARAY’DA DÜĞÜNLER BAMBAŞKAYDI

1970’li Yıllarda Batman’da düğün ve konferans salonları yoktu. Nişan, düğün törenleri ve etkinliklerin adresi; TPAO Beyaz Saray binasıydı. Dört katlı eski binanın zemin katında yapılan düğün törenleri, modaya düşkün gençlerin de akınına uğrardı. İşte 70’li yıllarda Petrolspor eski futbolcularından Orhan Kapucu, şimdilerde Almanya’da yaşamlarını sürdüren Cemal Seven ve Sezai Seven’den geride kalan Beyaz Saray’daki düğün hatırası.

TPAO’YA BİR ÖMÜR VERDİLER

1955 Yılında TPAO Batman Bölge Müdürlüğü kurulduğunda ilk yöneticiler arasında bu dörtlü vardı. Bumin Gürses, Sermet İdil, Muhittin Akyürek ve Tuncay Tumay, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski 1 nolu misafirhanesinde bir etkinlikte bir araya gelen bu dört petrolcü de uzun bir süre önce hakkın rahmetine kavuştu ama adları halen TPAO Bölge Müdürlüğü’nde yaşıyor.

EREN’İN YETİŞTİRDİĞİ PETROLCÜLERDİ

Türkiye’de petrolcülük tarihinin yazıldığı yer olan Batman’dan önemli petrol mühendisleri ve sondörler geçti. Yabancı mühendislerden sonra sahalarda ilk petrol aramaları yapanlardan biri de aslen Midyatlı merhum Muhittin Eren’di. Trakya ve diğer bölgelerde sondajda çalışan petrol emekçilerine uygulamalı eğitim veren Eren’le birlikte 1969 yılında TPAO Sondaj Müdürlüğü’nü yapan Tuncay Tumay, dönemin Bölge Müdürü Süreyya Ekim’le Batman’ın Batı Raman sahasında sondaj mühendisleri ile şeflerini, 40 kişilik pansiyon restorasyonunda ağırlamıştı. İşte o emektar petrolcülerin Batı Raman sahasındaki bir kuyuda siyah-beyaz karesi.

BATMAN’DAN BAŞKENTE!

Yıl, 1968. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde üst düzey yöneticilik yapan bu dört sima, TPAO Genel Müdürlüğü’nde de üst düzey kademelerde görev yaptı. Bümin Gürses, Güntekin Köksal, Can Naci Toktar ve Süvai Durusu, Batman’da 70’li yıllardan sonra atandıkları Ankara’da da petrolcülük alanında başarılı projelere imza atan simalardı. Bu dört sima, aramızda yaşamıyor.

Editör: TE Bilişim