RAMAN’DA İLK ABDL’İ GELİNDİ

Tam 70 yıl önce Amerika’nın başkenti Washington’dan Trabzonlu petrol yüksek mühendisi Selahattin Malkoç ile evlenen ABD’li Anna Maria, 1953 yılının sonuna kadar Raman Dağı’nda geçen günleri şöyle özetlemiş; “Raman Dağı’nda dönemin petrolcülerine İngilizce dersi veriyordum ama günlük yaşamım tembelce geçiyordu. Yaşantımız, buranın şartlarına göre konforluydu. Raman’da kısa dalga radyomuz ve bir de telefonumuz vardı. Selahattin, o dönemler çok önemli olan telefonla diğer petrol kampları ve Batman Rafinerisi ile konuşuyordu. Bizler de MTA Enstitüsü’nün Gazino’sunda üç öğün yemeğimizi yiyorduk. Çamaşırlarımız da buranın çamaşırhanesinde yıkanıyordu. Evliliğimizin ilk yıllarının geçtiği Raman’da yokluk vardı ama mutluyduk.”

DDY GAR BAHÇESİ GÖZDE MEKANDI

Yıl, 1970… Burası Batman’ın ilk bahçesinin olduğu DDY Batman Gar’ının Aile parkı… Yolcuların yanı sıra vatandaşların da dinlenebildikleri ve zamanlarını geçirdikleri Batman Garı, TPAO tesislerinin bulunduğu Site Mahallesi’ndeki Petrol Ortaokulu’nda öğrenim gören öğrencilerin de zamanlarını geçirdikleri şehrin örnek parklarındandı. 50 Yıl öncesinde bile şimdiden daha modern olan o parkta hatıra fotoğraf çeken Batmanlı yazar Abdullah Kanat’tan geride kalan siyah-beyaz fotoğraf.

1 NOLU HAVUZ HATIRASI

Burası 1 nolu Site havuzu… Şimdilerde olduğu gibi 45-50 yıl öncesinde de Batmanlı gençler, yaz mevsiminde soluğu Site Mahallesi’ndeki yüzme havuzlarında alırdı. Yıl, 1978. Akşam serinliğinde Siteli eski gençlerden Sabahattin Bilgin, Muzaffer Delen ve Şevket Özerdem’in de aralarında bulunduğu eski Siteli gençler, Site havuzunda objektiflere böyle yansımıştı.

PETROL, BELEDİYE MAÇI DOSTÇA BİTMİŞTİ

1987-88 Futbol sezonunda Batman’ın iki profesyonel takıma ev sahipliği yapan saha; şimdi ki ‘Millet Bahçesi’ yerindeki 16 Mayıs Şehir Stadyumu idi. Petrolspor’un ardından iki yıl sonra profesyonelliğe ‘merhaba’ diyen Batman Belediyespor, ilk maçta Kırmızı-beyazlı ekiple karşı karşıya gelince Batmanlı futbolseverler de maça büyük ilgi göstermişti. Kapalı tribünün olmadığı dönemlerde stadın zemini de topraktı. Çekişmeli olduğu kadar kıran kırana geçen karşılaşma golsüz ve dostça bitmişti. İşte o iki takımda forma giyen dönemin efsane futbolcular; “Merhum Halil, Yılmaz Yalpı, Ahmet Öner, Aslan Atalay, Kenan Köylü, Erol Demirhan, Mehmet Sevim, Yusuf Gönül, Mustafa Güç, Metin Şimşek ve Hayrettin Gülmez. (Oturanlar) Kaleci Zekeriya, Elazığlı Masum, Hasan Çınar, Sabahattin, Şafii, Ahmet, Selman Gönül, Elazığlı Erol, Bismilli Orhan, Turgut ve kaleci Zeki Erken.”

Editör: TE Bilişim