Raman Dağı’ndan sonra Türkiye’nin en büyük petrol sahası olan Batı Raman, tam 61 yıldır ‘kara altın’ üretiyor. TPAO’nun Raman’dan sonra ilk sondajı yaptığı Garzan-17 kuyusunun açılışına dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar da katılmıştı. İşte dünden bugüne ‘kara altın’ın öyküsünden kareler…

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK PETROL SAHASI

Burası Batı Raman Dağı. İlk petrolcüler, petrolü keşfettikleri Raman’da ikinci adresleri; Batı Raman olmuştu. Halen üretime devam eden Türkiye’nin en büyük petrol sahası Batı Raman’da sayısız kuyu ‘kara altın’ı gün yüzüne çıkarıyor. Günde 43 bin varil petrolün üretildiği Batman Bölgesinde ‘Raman’ sahasında sonra en çok petrol, bu sahada elde ediliyor. Bu saha tam 61 yıldır petrol üretiminde.

BU KUYUNUN AÇILIŞINA BAYAR KATILMIŞTI

Türkiye’nin eski Cumhurbaşkanlarından merhum Celal Bayar, 1938'de ilk kuyu olan Basbirin sondaj kuyusuna İktisat Bakanı olarak katılmıştı. İkinci kez petrol sahalarına çıkarma yapan Bayar, bu kez 1956 yılında Cumhurbaşkanı olarak Batman-Siirt il sınırındaki Garzan sahasına konuk olmuştu. Garzan 17’nci kuyuda ‘kara altın’ fışkırınca dönemin Cumhurbaşkanı merhum Bayar, petrolcülere ikramiye vermişti.

BELEDİYE HAVUZU İLK SÜS HAVUZU

Dönemin Belediye Ataullah Hamidi’nin, Belediye bahçesine kazandırdığı ve o dönemdeki küçük çocukların yaş pastaya benzettikleri süs havuzu Şirinevler, Cumhuriyet, Meydan ve Ziya Gökalp da oturan aile çocuklarının gözdesi sayılırdı. Yaz aylarındaki sıcak havalardan bunalan küçükler, her taraftan akan havuzun etrafına adeta akın ederlerdi. Batman eski Belediye Başkanı Hamidi, bahçeye kazandırdığı havuzun önünde objektiflere böyle poz vermişti.

HÜKÜMET KONAĞI İLE BELEDİYE İÇ İÇEYDİ

Yıl, 1986. Yer, Batman Belediyesi bahçesi. Dönemin Siirt Günaydın Gazetesi il temsilcisi Necati Mumay, eski başkan Hamidi ile röportaj yaparken arka fonda eski kaymakamlık binası görülürken, Belediye eski zabıta memurlarından merhum Naif Yıldırım da objektiflere böyle yansımıştı. Bahçede olan bu iki alanın yeri ise son 20 yılda beton yığınına dönüştü.

Editör: TE Bilişim