19 MAYIS’A GİDEN TEK ‘YOL’DU

Burası 1980’lerde 19 Mayıs semtine giden tek yoluydu. O dönemler, Batman’ın çeperi sayılan 19 Mayıs’ta eski aşçılar, terziler ve berber ustaları vardı. 1970 Yılından sonra açılan 19 Mayıs İlkokulu, o mahallenin büyümesini sağladı. İluh deresine komşu 19 Mayıs’a giden asfaltlanmayan o yol, daha sonra eski İkiztepe (Gırbereşik) köyü ile birleşti. 19 Mayıs’a, Çay mahallesi de eklenince 19 Mayıs semti de ‘ücra mahalle’ statüsünden uzaklaştı. O dönemler, 19 Mayıs mahallesi köy görünümündeydi.

GELENEK-GÖRENEKLERE BAĞLI GENÇLER

80 Yıllık geçmişi ile bilinen Batman’ın eski gelenek-göreneklerinden biri de nişan, düğün törenleri ve özel günlerdi. O günlerde semtlerde oturan ailelerin, gençleri de bir araya gelip ‘hoşgörü’ karesini çekerlerdi. İşte 80’lerden önce siyah-beyaz bir kare. Eski Tekel emeklisi merhum Musa Sayın ve Belediye eski ünite müdürlerinden Bayram Sayın’ın da aralarında bulunduğu ve gençlerden oluşan kitle, bir etkinlikte objektiflere böyle yansımış.

19 MAYIS İLKOKULU HATIRASI

Batman'ın eski eğitim yuvalarından biri de 19 Mayıs İlkokulu idi. Yahya Kemal Beyatlı Lisesi’nin 80'li yıllardan sonra komşu olduğu 19 Mayıs İlkokulu’nda binlerce öğrenci mezun oldu. Bu okulda eğitim gören bazı simalar Belediye Başkanı oldu. Bazıları bürokrasinin önemli kademelerinde yer alırken, bazıları da Batman’da halen esnaflık yapıyor. Kırşehirli Sevda hoca, 1972-73 mezunu olan terzi Nedim Altun’un 1970'li yıllarda dönemin arkadaşları ile çektirdiği hatıra kare.

SİYAH ÖNLÜKLÜ ÖĞRENCİLER

1990’lara kadar eğitim yuvalarında öğrenciler siyah önlüklüydü. Batman’ın eski eğitim yuvaları arasında yer alan 19 Mayıs İlkokulu Müdürlüğü’nü yapan isimler Cevdet Bingöl, Vahap Başaran, Osman Gürhan ve Sıtkı Abdioğlu yaptı. Aralarında 44 yıllık terzi Nedim Altun’un da yer aldığı öğrenciler ‘siyah’ önlüklerle eğitim yuvasının yolunu tutardı.

Editör: TE Bilişim