AYAKKABI BOYACILARININ ADRESİ

1970’li Yıllarda Batman’ın kalbi 1’nci ile 2’nci Cadde de atardı. Ayakkabı boyacıları ise o dönemler yaya trafiğinin yoğun olduğu eski pasajlar, çarşı-pazarda boya sandıklarında fırça sallardı. 1978 Yılında Batman Lisesi’nde okurken, ağabeyi Kemal Tapan’ın makinesini kapan fotoğraf sanatçısı İrfan Tapan, petrol kentinin sokak karelerini de belgelerdi. İşte tam 44 yıl önce İkinci cadde de Biçiciler İş merkezi girişindeki eski eczanenin dibinde ayakkabı sandıklarının önündeki o çocuklar şimdilerde 50 yaşın üstünde.

YOĞURTÇU KÖYLÜ KADINLAR

Fotoğraf sanatçısı İrfan Tapan’ın 1978 yılındaki siyah-beyaz fotoğraf sergisinden bir kare daha. DDY Batman Gar İstasyonundan yoğurdunu Elma Sokağı’na getiren köylü bir kadının karesini o an Tapan, böyle dondurmuş. Daha önce Ulu Cami’ye yakın Elma Sokağı’nda bulunan ‘yoğurtçular pazarı’ dönüşündeki bu karenin için de olduğu Tapan’ın Batman Lisesi’ndeki ‘Fotoğraf Sergisi’ büyük ilgi görmüştü.

ÖĞRETMENLER, ÖĞRENCİLERLE BİR ARKADAŞ GİBİYDİ

Burası eski Batman Lisesi kantinin önü. Yıl, 1977. Dönemin Batman Lisesi öğretmenlerinden Sait Öztüzün, öğretmen Mahir Mutlu’nun da aralarında bulunduğu eski liseli bir grup eğitimci, şimdilerde fırıncılık yapan Cengiz Öztunç ve fotoğraf sanatçısı İrfan Tapan’la objektiflere böyle yansımış.

İSPANYOL PAÇALI LİSELİLER

1970’li Yıllarda Batman’da İspanyol paça pantolon rüzgarı eserdi. Batman Lisesi öğrencileri de kendileri o dönemlerin ‘Giyim Modası’na kaptırmıştı. İşte 1976 yılında Batman Lisesi bahçesinde Kadir Çelik, Azad Yasak ve İrfan Tapan’ın İspanyol paçalı pantolonlarıyla çektikleri hatıra karedeki fonda   gözüken eski lise lojmanları sonradan yıktırıldı. Eski lojmanların yeri eğitim yuvasına dönüştürüldü.

Editör: TE Bilişim