’İlçe’den ‘İl’e geçişte Batman’ın girişleri tek şeritli ‘yol’ idi. Kentin o eski giriş güzergahları çok bloklu apartmanlara dönüştü. 1957’den günümüze kadar var olan Cumhuriyet Meydanı’nın o eski görüntüsü de mazide kaldı. TPAO’nun eski yapılarından olan 40 kişilik sosyal tesis konumundaki C pansiyonunda 40 yıl önce manzarası da yok. İşte petrol kentinde belleklerde yer edinen birkaç kare…

BU GÜZERGAH KONUT DOLDU
Yıl, 1992. Batman’ın ‘İl’ oluşunun üzerinden henüz 2 yıl geçmişti. Dönemin Batman Valisi Zeki Şanal, eski Batman-Diyarbakır yolunun genişletilmesi için Karayolları yetkililerini harekete geçirmişti. Tek şeritli yol, tam 30 yıl önce ‘Duble’ yola dönüştürülmüştü. Şimdilerde çok bloklu apartmanların olduğu eski Batman-Diyarbakır yolunun Esentepe güzergahı böyleydi.

SAYIMLARDA MEYDAN SESSİZLİĞİ
Yıllar öncesinde genel nüfus sayımlarında ‘Sokağa çıkma yasağı’ uygulanırdı. Sayım görevlileri dışında kimse dışarıya çıkmazdı. Fırın ve eczaneler dışında her yer kapanırdı. Bir zamanlar petrol kentinin kalbi diye bilinen Cumhuriyet alanından bir kare. 1996 Yılının genel nüfus sayımda in-cin top oynamıştı. Batman’ın tarihi meydanında son genel nüfus sayımı için ‘yasaklı’ bir günde çekilen ‘sayım hatırası’ karesi.

40 KİŞİLİKTE 40 YIL ÖNCE
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski binalarından biri de 40 kişilik olarak bilinen C pansiyonudur. Eski petrol mühendisleri ile yöneticiler, bu binayı kendi ‘ev’leriymiş gibi görürlerdi. Tam 40 yıl önce petrol mühendislerinin mekanı olarak bilinen 40 kişilikte hatıra kare çeken eski mühendislerden bazı simalar; “Habip Albayrak, Teknik ressam Dilek Yalçınkaya,  Oğuz Tunca, Levent Topçuoğlu ve Kemal Buran.”

BU ÜNİTEDEN ÖNEMLİ SİMALAR GEÇTİ
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde bir zamanlar tecrübeli idareci-personelin görev yaptığı yer; İkmal Başmüdürlüğü idi. Yıl, 1983… İkmal Başmüdürlüğü’nde görev yapan eski emektarlar; “Artin Erten, Naci Ataman, Mesut Özdağ, Mehmet bey, Kenan Sıvacı, Sedat Ertunç, Ersin Peker, Dursun Güllü ve Mehmet Salman.”

Editör: TE Bilişim