BU PETROLCÜLER TARİH YAZDI
Türkiye’de petrolcülük tarihinde adlarını ‘Altın’ harflerle yazdıran, bölgede sayısız petrol kuyularını keşfeden ilk diplomalı petrolcüler şimdilerde aramızda yok. Batman’ın çevresindeki petrol sahalarında hem kamp şefliği hem de yöneticilik yapan Necdet Egeran, Selahattin Özkan ve Rıfat Beyazıt hakkın rahmetine kavuştu. Gençlik yıllarının en güzel günlerini Batman’a geçiren Egeran’a ‘Raman’ın Fatihi’, Beyazıt’a ‘Üretimde rekor kıran müdür’ ve Özkan’ın da Batman’ın kasabadan ‘İlçe’ye geçişte yaptığı yardımlarla ‘yardımsever yönetici’ unvanı verilmişti. İşte o üç başarılı petrolcüden geride kalan karesi.

TPAO BÜYÜK BİR AİLEYDİ
1992 Yılında küçültülen TPAO’da emeklilik yaşı 55’e düşürülünce; petrol emekçileri de yıllarını verdikleri o petrol kuruluşuna veda etmişti. Bir dönemler 150’yi aşan personeliyle TPAO’nun önemli ünitelerin başına gelen ‘İkmal Başmüdürlüğü’ büyük bir aile gibiydi. İkmal’in eski personellerinden Abidin Akar 1997 yılında emekliliğe ayrıldığında verilen ‘Veda Yemeği’nde, eski petrolcüler Kristal Park giriş kapısına sığmamıştı.

PETROL ŞEHRİNİN MİSAFİR ODASIYDI
Batman ‘İl’ olana kadar petrol kentinin misafir odası sayılan yer; TPAO’nun sosyal tesisleriydi… Sosyal tesislerden çalışan garsonlar titizlikleriyle parmakla gösterildi. Dönemin üst düzey bürokratları, eski Başbakanlar, Bakan ve önemli sanatçıların ağırlandığı sosyal tesislerde hizmet eden TPAO’daki eski garsonların Sivrice kampında çektikleri hatıra kare… Cevat İnsel, Abdurrahman Öztaş, Mahmut Songan, Veysi Türel ve İsmail Derse, TPAO’da 1980’li yılların en iyi garsonlarıydı.

HER YERDEYDİLER
1990 Yılına kadar zor şartlarda petrol arama çalışmalarını yapan TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün ‘çekirdek kadrosu’ her yeri didik didik gezerdi. TPAO eski Batman Bölge Müdürlerinden merhum Süreyya Ekim, TPAO eski genel müdürlerinden Özer Altan, Aydın Saral, Şeref Ekinci ve Fikret Yöndem’in de aralarında bulunduğu o eski petrol yöneticileri, sert kışın yaşandığı 1980’li yıllarda dağ- taş demeden ekip halinde petrol sahalarını dolaşırlardı.

Editör: TE Bilişim