MAKAM ARACINA BİNMEYEN YÖNETİCİYDİ

Maden Teknik Arama Enstitüsü’nün 1950’li yılların başında petrol arama çalışmalarını sürdürdüğü Batman’da, aslen Kahramanmaraş-Andırın’lı Rıfat Bayazıt, Raman Dağı’nda kamp şefi idi. Raman Dağı’ndaki görevinin ardından TPAO Batman Bölge Müdürlüğü görevini de sürdüren Bayazıt’ı, eski petrol emekçilerinden Avni Şimşek şöyle özetliyor; “İki yıl öncesinde kaybettiğimiz Rıfat Bayazıt’a Allah’tan rahmet diliyorum. Eşi Günseli hanımla uzun yıllar Batman’da yaşadılar. Çok iyi insanlardı. Bayazıt, otoriter ve disiplinliydi ama bir o kadar insancıl biriydi. 1954 Yılında beni işe alan o’ydu. Raman Dağı’ndaki görevinin ardından Batman Bölge Müdürlüğü’ne atandığında belki de makam aracına binmeyen tek petrolcüydü. Site’de eski lojmanlardaki evinden Bölge binasına hep yürüyerek giderdi.”

PETROLCÜLERİN DİNLENME YERİ GAR BAHÇESİYDİ

1943 Yılında DDY Batman Garı’nda çay bahçesi, yolcuların yanı sıra eski petrol emekçilerinin mekanı sayılırdı. MTA Enstitüsü ve TPAO’da 1954 ile 1992 yılları arasında çalışan Avni Şimşek, Batman’ın kuruluşunda ilk park-bahçenin ‘DDY İstasyon Bahçesi’ olduğunu söylüyor ve ekliyor; “Batman’da ilk yeşil alan yani park DDY Garı bahçesidir. 1954 Yılında işe başladığım Raman’da,1957 yılının sonuna kadar çalıştım. Raman’dan Batman’a gelirken, dinlenebileceğimiz tek alan DDY Batman Garı idi. Ankara ve İstanbul’dan gelen konukları burada karşılardık. Bu park, çok güzel bir yerdi. TPAO Sitesi’ndeki ‘Yeşil Alan’ların yeri yeni yapılıyordu. Karşılama ve uğurlamaların adresi; DDY Garı idi. Batman’ın ilk durağındaki o bahçe petrolcülerin uğrak yeriydi.”

SİTE SAKİNLERİ BÜYÜK BİR AİLEYDİ

Batman’ın ilk mahallesi İluh’tu, ardından kurulan semt ise Site idi. Türkiye’deki ilk petrolcüler için yapılan lojmanlarda petrol mühendisleri, ünite müdürleri ve petrol sektörlerinin başındaki yöneticiler otururdu. TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nin eski Sivil Savunma Amiri Şeref Özpirinççi, eşi Müjgan hanım, çocuklarıyla birlikte 1990 yılında çektiği hatıra kare. Site eski sakinlerinden olan Özpirinççi ailesi, şimdilerde Yalova’da yaşıyor.

ŞİMDİ YALOVA’DA MUHTAR

Yıl, 1975. Yer, Site Mahallesi... Özpirinççi ailesinden eski Batman Petrolspor kalecisi Cem, kardeşleri Müşerref ve şimdilerde üç dönemdir Yalova’da muhtarlık yapan Ebru Yıldız’ın, çocukluk yıllarının geçtiği Batman hatırası.

Editör: TE Bilişim