BATMAN LİSESİ, RAMAN’A KOMŞUYDU

Batman’ın ilk lisesi olan ‘Batman Lisesi’ Ziya Gökalp Mahallesi olmadan ‘Raman Mahallesi’ne komşuydu. Batman Lisesi’ne yakın kurumlar; eski SSK Hastanesi, Meteoroloji ile Petrol-İş Sendikası’nın ilk işçi konutlarıydı. Yıl, 1974… Batman Lisesi öğrencilerinden İlhan Kan, Batman Belediyesi emeklisi Fevzi Coşkun. (Oturanlar); Mehmet ve Şükrü beyin lise bahçesinde çektiği hatıra karenin üzerinden yıllar geçerken, etraftaki boş alanlar çok katlı bloklara dönüştü.

60’LI YILLARDA CUMHURİYET MEYDANI

Batman’ın ilk Belediye Başkanı merhum Sait Ramanlı idi. 1963 Yılının 23 Nisan Çocuk ve Ulusal  Egemenlik Bayramı’nda dönemin Belediye Başkanı merhum Sait Ramanlı ile ilçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Buğday, Cumhuriyet meydanında halkın bayramını kutlarken, Çabuk Apartmanı ise inşaat halindeydi. Çabuk Apartmana komşu bina ise eski İlçe Emniyet Müdürlüğü idi. Batman’ın iki önemli siması, Ramanlı ile Buğday, uzun bir süre önce hayata veda etti.

ÇAMUR FAHRİ İLE GÜZELSES

1958-1960 Yılları arasında komşu Diyarbakır amatör liginde mücadele eden Batman Petrolspor’da as futbolculardan ikisi kaptan Erdem Güzelses ve solbek Fahri Balcı idi. Kırmızı-Beyazlı takımın ilk futbolcularının çoğu Diyarbakırlıydı. İşte Diyarbakır’ın DDY Gar Müdürlüğü’ne yakın eski stadında Petrolspor’da ilk futbolcularının yer aldığı kadro.

YILDIZ’I YENEN TEK TAKIM; PETROLSPOR’DU

1959 Yılında Diyarbakır’ın köklü takımlarından Yıldızspor futbol kulübünün, rakibi Batman Petrolspor’du. 1960 Yılının sonuna kadar Siirt’te Amatör küme ligi yoktu. TPAO İrtibat bürosunu kurduğu Diyarbakır’da Petrolspor’un da Diyarbakır’da liglere katılmasını sağlamıştı. Petrolspor’un 63 yıl önce yendiği Yıldızspor’un on biri; “Abdulhalık Ocak, Fevzi, Ahmet Tarhan, Aziz Bakıroğlu, Çiftçi Ahmet, Burhan Kılıççı, Refik Helvacıoğlu, Zeki Aktan, Ali Haydar ve Casus Kemal.”

MİSAFİRHANENİN SON MÜDÜRÜYDÜ

Aslen Afyon’lu Nuri Yavuz, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün ilk konaklama mekanı; ‘1 Nolu Misafirhane’nin yöneticisiydi. 1980 Yılına kadar TPAO misafirhanesinin başarılı Müdürü Yavuz, dönemin TPAO yöneticilerince takdirname ile taltif edilmişti. Halen İstanbul’da yaşamını sürdüren Yavuz, petrolün başkenti Batman’a olan özlemini her yerde dillendiriyor.

Editör: TE Bilişim