ESKİ UN DEĞİRMENLERİ TARİHE KARIŞTI

Batman’da 1990’lı yılların başına kadar un değirmenleri yaygındı. Un-bulgur fabrikalarının yok denecek kadar az olduğu Batman’ın eski ücra mahallerinden Çamlıca’daki değirmen, semt sakinlerinin un ihtiyacını karşılıyordu. Yaklaşık 32 yıl önce Abdurrahim Işık ile Felemez Işık’ın çalıştığı o değirmenin yerinde şimdilerde ‘yel’ler esiyor. Batman’ın dört bir yanındaki eski değirmenlerin tamamı teknolojiye yenik düşerek kapandı, eski değirmenlerin yerini modern un ile bulgur fabrikaları aldı.

DEVRİM İLKOKULU ÖĞRENCİLERİ

Yıl, 1971. Yer, Çarşı Mahallesi’ndeki eski Devrim ilkokulu bahçesi. Öğretmen Yurday Gül ve öğrencilerinin hatıra çektikleri siyah-beyaz karede merhum Mehmet Demir’in kızı Şükran Işık, Birsen Demir, Naşide Tufan ve Semra Hıdır’ın da aralarında bulunduğu bu karede bulunan simalar, 60 yaş sınırında ve bu simalar, günümüzde torun sahibi. Ankaralı eğitimci Yurday  Gül hanım ise uzun yıllar Devrim ilkokulunda görev yapan eğitimciydi.

BAYRAM TÖRENLERİ OKUL BAHÇESİNDE OLURDU

1970’lerde Batman’ın ilk eğitim yuvalarında eğitim-öğretim gören öğrenciler, resmi bayramları öğretmenleriyle birlikte coşkuyla kutlardı. Batman’ın ilk eğitim yuvalarından İluh semtine komşu olan Devrim İlkokulu’nda 1972 yılında 23 Nisan Çocuk ve Egemenlik Bayramı’nda İluh Mahallesi’nde oturan Demir ailesinden Naşide Tufan, Reşide Ekmen, Esen Demir, Birsen ve Şükran Işık, okul bahçesinde bayram sevincini böyle yaşamıştı.

Editör: TE Bilişim